Felkerült a netre az atomkatasztrófa után készült, vágatlan felvétel – ezt még a Csernobil c. sorozatban sem láthattuk

Megosztás

A baleset helyszínén készült felvételeket mindig csak erősen megvágva sugározták még hosszú évekkel a tragikus események után is. Most azonban felkerült az eddigi messze legbővebb verzió. Az egyik legérdekesebb, hogy fertőzött szántóföldeket is betonlapokkal borítanak be.

A baleset után közvetlenül, a likvidálási folyamatok megkezdésekor készült videofelvételek kerültek fel a Youtube-ra.

Az utóbbi években rengeteg, az atombaleset után készült archív felvételt töltöttek fel a Youtube-ra. Mindegyik rémisztően tanulságos, főleg azok a képsorok, amelyek közvetlenül a robbanás utáni helyzetet mutatják be. 

Ez az idén januárban felbukkant felvétel kiemelkedik a sorból, mert bő negyed óra nyersanyag, ami nincs utólag vágva, nincs narráció, csak a tények. Jól látható az első, helikopterről készült képsorokon a még teljesen nyitottan izzó négyes reaktor, valamint az eltakarítást végző munkagépek. 

2:40 körül érdekes látni, hogy egyes gépeket ólomlapokkal borítottak a brutális mértékű radioaktív sugárzás ellen, de akinek nem ilyen szerkezet jutott, az félig a szabadban ülve, egy átlagos szájmaszkkal végezte a munkát. 

A hősies erőfeszítést jól mutatja a videó vége 14:30 körül, ahol a szennyezett földterület semlegesítése látható, gyakorlatilag komplett szántókat fedtek le betonlapokkal. 

Olyan képsorokat is láthatunk, amiket eddig sosem

Vezess.hu

Megosztás

Related posts