Felhőszakadás és hőség: négyféle riasztást adott ki hétfőre az OMSZ

Megosztás

Ritka az ilyen, de ma tényleg bármi előfordulhat bárhol, így fel kell készülnünk mindenre.

Zivatar miatt szinte az egész országra másodfokú figyelmeztetést adtak ki, a kivételt két megye, Baranya és Csongrád-Csanád képviseli, ahol csak elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Mint írják, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Felhőszakadás miatt az ország északi felére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Hőség miatt az ország déli felére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A napi középhőmérséklet 25 °C felett valószínű.

Széllökés miatt pedig főként a nyugati országrészben van szintén elsőfokú figyelmeztetés. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/órát.

Mint napi előrejelzésükben írják, a késő délelőtti óráktól az Alföldön, északkeleten és Észak-Dunántúlon már kialakulhatnak zivatarok, néhol heves zivatar is. Délutántól északnyugat felől egy zivataros hidegfront érkezik, melynek közelében várhatóan több helyen is kialakul 70-100 km/órás széllökés, helyenként felhőszakadás, nagy méretű jég. Orkán erejű (~120 km/óra) szélrohamok esélyével kiemelten a Dunántúl középső tájain számolhatunk. A csapadékmennyiség helyenként (jobb eséllyel nyugaton, Észak-Magyarországon, Alföld északi részén) rövid idő alatt elérheti a 20-40 mm-t. A front késő délután, este eléri a Duna vonalát, majd továbbhaladva késő estétől hagyja el a keleti, délkeleti országrészt, miközben a front mögött csillapodik a szél, megszűnik a csapadék. Napközben 25–36 fok várható.

Kedden napközben nagyrészt napos időre számíthatunk a délnyugati megyékben több, másutt kevés gomolyfelhővel, már legfeljebb csak elvétve lehet csapadék. Az északnyugati szél az ország északkeleti felében gyakran lesz élénk, időnként erős, a nap második felében mérséklődik a légáramlás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25–30 fok között várható.

Index.hu

Megosztás

Related posts