Nem kímélte Miskolcot a szupercella – óriási árvíz a városban és megyeszerte is

Megosztás

Egy nagyon furcsa természeti jelenségnek köszönhetően pénteken hatalmas mennyiségű eső ömlött Miskolcra és számos környékbeli borsodi településre, ezzel villámárvizeket és komoly károkat okozva. A Miskolchoz közeli Halmaj közel 100 millimétert kapott a nyakába. A kárelhárítás folyamatosan tart.

A Szinva terasz egy része, és a reptéri aluljáró is víz alá került átmenetileg. Az esőzés megyénkben Miskolcot érintette a legsúlyosabban, a károkat folyamatosan mérik fel.

Folyamatosan mérik fel az özönvízszerű eső okozta károkat – közölte szerkesztőségünkkel a miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

Mint írták: az órákon át tartó vihar Borsod-Abaúj-Zemplénben Miskolcot érintette a legsúlyosabban (meteorológiai portálok szerint rövid idő alatt 80 milliméter), itt esett le nagyon rövid idő alatt a legtöbb eső. A hirtelen lezúduló özönvízszerű eső és a lehulló borsónyi jégdarabok a város több pontján is komoly problémákat okoztak.

Szupercella Miskolcon III.

Vihar helyzetkép Miskolcon

Posted by MINap Online l miskolci hírforrás on Friday, June 26, 2020

– A tűzoltóság szakemberei folyamatosan segítenek a bajbajutottakon, több helyen is szivattyúznak, megdőlt fákat vágnak ki, vagy darabolnak fel, hogy megszüntessék az esetleges útakadályokat. Ezzel egy időben a város szakemberei is megkezdték a károk felmérést, és ahol lehetséges a helyreállítási munkákat. Mindenkit arra kérünk, hogy akinek segítségre van szüksége, hívja a 112-t – hangsúlyozták.

Egyes előrejelzések szerint még előfordulhat ma újabb nagy mennyiségű eső, éppen ezért a tűzoltóság és a város szakemberei folyamatos készültségben vannak. 

Korábban írtuk:

Többszöri, hatalmas esőzéssel érte el Miskolcot a kora délutáni órákban az az Eger közelében kialakult Szupercella, amelyről a metkep.hu előrejelzésének köszönhetően számoltunk be. A felhőszakadás nem kímélte a Szinva vízgyűjtőterületét, a Bükköt sem így néhány óra alatt hatalmasat emelkedett az amúgy békés kis patak vízszintje. 

A Facebook-on közzétett képek szerint Diósgyőrben és a Győri kapuban is csaknem tele volt a patakmeder, de nem volt jobb a helyzet a belvárosban sem: a sáros, törmelékekkel (többek közt faágakkal és szeméttel) teli víz hatalmas sodrással érte el a Szinva teraszt, melynek egy részét ezúttal is elöntötte. A népszerű, szórakozóhelyekkel teli területen ezúttal is sok “katasztrófaturista” gyűjt össze, akiknek most volt bőven látnivaló: az egyik vendéglátóhely ugyanis éppen teraszt épít a Szinva felé. Az ehhez szükséges állványzat – helyszínen tartózkodó munkatársunk szerint – majdnem az erős sodrású patak áldozata lett, a szakemberek a helyszínen sokáig küzdöttek azok stabilizálásáért.

A csatornák és víznyelők csak nehezen tudták elnyelni a hatalmas vízmennyiséget, így Miskolc több pontját lelassult átmenetileg a közlekedés.

A város számtalan pontján okozott problémát a hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék: szintén a Facebook miskolci csoportjainak köszönhetően tudható, hogy víz alá került a Repülőtéri aluljáró is. Hudák Andrea, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője lapunknak megerősítette az információt. Elmondta még: ezen kívül jellemzően kisebb faágak leszakadása miatt riasztották a tűzoltókat, de pontos adatokat, részleteket csak később, a vonulások összesítését követően tud mondani.

Mezőkövesd egyes részei is víz alá kerültek

Az időkép.hu egyébként az írta: Borsod megye északnyugati részén szinte egy helyben tombol a zivatar már kora délelőtt óta, emiatt villámárvíz veszélye is fennáll. 

– A tartós felhőszakadás következtében villámárvíz alakult ki Felsőkelecsényben. A vízelvezető árkok megteltek, helyenként az úton folyt a sáros víz, amire néhol hordalékot is lerakott – írta a meteorológiai portál.

Minap.hu

Megosztás

Related posts