A Coca-Cola és más óriáscégek tartják sakkban a Facebookot, a részvények máris zuhanásnak indultak

Szinte alig marad már terület, amire nem lesznek kihatással a rasszizmus elleni demonstrációk. A Facebookot napok óta támadják, hogy nem tesz semmit a gyűlöletet szító posztok ellen. Erre már Mark Zuckerbergnek is lépnie kellett, de az óriáscégek számára egyelőre nem elég, ahogyan a Facebook reagált.

Mark Zuckerberg péntek este nagy változásokat jelentett be: megjelölik a problémás posztokat, de ha hírértékük van, nem törlik őket.

Hiába jelentett be komoly változásokat Mark Zuckerberg, óriáscégek is csatlakoztak a közösségi oldalon terjedő gyűlöletbeszéd ellen indított bojkotthoz. Az akciót az Egyesült Államok legismertebb, antiszemitizmus és rasszizmus ellen küzdő szervezete, az Anti-Defamation League (ADL) hirdette, mert szerintük a cég nem lép fel elég határozottan Donald Trump gyűlöletkeltő bejegyzései, valamint az álinformációk terjedése ellen.

Az ADL arra buzdítja a cégeket, hogy ne hirdessenek se a közösségi oldalon, se pedig az Instagramon. (A képmegosztó oldal szintén a Facebook tulajdonában van.)

A kezdeményezéshez először még csak kisebb cégek csatlakoztak, de a helyzet hamar komollyá vált, miután az amerikai telekommunikációs óriás, a Verizon után a Coca-Cola és az Unilever is az akció mellé állt. Az új csatlakozók között ott van a Honda és a Hershey csokoládé is.

A The Guardian elemzése szerint az Unilever bojkottja különösen érzékenyen érintheti a közösségi oldalt, hiszen a cég a világ egyik legnagyobb hirdetője. A cég ráadásul nemcsak a Facebookon, hanem az Instagramon és a Twitteren sem fog költeni.

Az Unilever az Egyesült Államokban tapasztalt „polarizált időszak” alatt viselt felelőséggel magyarázta a döntését, mely egész évre szól.

„Ha jelen helyzetben ezeken az oldalakon folytatnánk a hirdetéseket, az nem adna értéket se az embereknek és a társadalomnak. Ha szükséges, felülvizsgáljuk a döntésünket” – írták.

A bejelentés miatt a Facebook részvényei 7 százalékot zuhantak a tőzsdén.

Mark Zuckerberg még az Unilever döntése előtt, helyi idő szerint pénteken komoly változásokat jelentett be az adatkezelésben. A közösségi oldal alapítója szerint a Twitter gyakorlatához hasonlóan megjelölik majd azokat a posztokat, melyek sérthetik az irányelveiket, de hírértékük miatt az oldalon maradhattak. Ezen kívül létrehoznak egy választási információs oldalt, az oda vezető linket pedig közzéteszik minden választással kapcsolatos hír mellett, még akkor is, ha azt politikusok posztolták.

Zuckerberg azt is hozzátette videóüzenetében, hogy azokat a posztokat, melyek erőszakhoz vezethetnek, vagy embereket foszthatnak meg szavazati joguktól, minden esetben eltávolítják.

Azért a sok óriásvállalat pénzének elvesztése még Zuckerbergnek is fejvakarást okoz

Az elmúlt hetekben komoly kritika zúdult a Facebookra Donald Trump bejegyzései miatt. Az amerikai elnök a George Floyd halála utáni tüntetésekről írt az erőszakot dicsőítő bejegyzést. A Twitter ezt elrejtette, a Facebook viszont nem csinált semmit. Később Mark Zuckerberg is megszólalt az ügyben, és azt mondta, undorodik Trump kiírásától, mégsem tartja szerencsésnek, hogy beavatkozzanak.

Nem sokkal később viszont fordult a kocka. Mark Zuckerberg már egy héttel később már arról beszélt, hogy változás kell a Facebookra, igaz, azt akkor még nem árulta el, pontosan mire gondol. Azóta már a Facebook és az Instagram is törölte Trump egyik jogsértő videóját, több hirdetését pedig leállította a közösségi oldal, mert náci jelképet használt benne.

Hvg.hu

Related posts