Mi lesz a havi törlesztéssel és a lakásárakkal a kamatcsökkenés után?

Megosztás

A magyar jegybankárok négy év után először változtattak az alapkamat szintjén, 15 bázisponttal 0,75 százalékra csökkentették azt. Az MNB keddi döntésének azonban inkább hosszabb távon lehet lakáspiaci és lakáshitelpiaci hatása – derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös, szerdai összefoglalójából.


Amennyiben a bankközi kamatokba (BUBOR) beépül a 15 bázispontos kamatvágás, akkor elméletileg csökkenhetnének a változó kamatozású hitelek kamatai és törlesztőrészletei is.

Ez azonban nem biztos, hogy megvalósul, mert a koronavírus-járvány negatív gazdasági utóhatásai hatásai miatt a bankok kockázata a korábbi időszakhoz képest növekedett, ami pedig beépül a hiteltörlesztőkbe is.

– mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője.

Pusztán a kamatcsökkentés nincs közvetlen hatással a lakáspiaci keresletre és kínálatra, valamint az árakat sem befolyásolja számottevően.

 – fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az elmúlt időszakban már eddig is majdnem minden második lakásvásárlást hitelből finanszíroztak a vevők. A hivatalos jegybanki adatok szerint a lakóingatlan-adásvételek 46-47 százalékánál kaptak szerepet a lakáskölcsönök. Balogh szerint ez az arány várhatóan nem fog megugrani a következő időszakban az olcsóbb kamatok következtében. “Már csak azért sem, mert a koronavírus-járvány miatt kialakult kedvezőtlen gazdasági helyzetben és az egyelőre bizonytalan kilátások miatt a háztartások eleve óvatosabban állnak a hitelfelvételhez”.

A mostani kilátások alapján az valószínűsíthető, hogy az eladósorba kerülő lakások ára a következő hónapokban országos szinten stagnálhat vagy csekély mértékben tovább mérséklődhet.

hvg.hu

Megosztás

Related posts