Orbán ősszel megígérte és betartja – folytatódik a hadjárat, éppen a Színház- és Filmművészeti Egyetemet kebelezik be

Megosztás

A felsőoktatásnak még nem minden szegmensét uralja a közoktatás nagy részét már évekkel ezelőtt hatalmi erővel megszerző Fidesz. A központosítás mögött itt is a saját emberek megfelelő helyre ültetése történik. A tiltakozásra csak annyi a válasz, hogy jól lehordják az egyetemet, valamint politikai akcióval magyarázzák a felzúdulást.

Tüntetést szerveztek Ne szavazd meg! #freeSzFE címmel a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az egyetemük modelljét átalakító törvényjavaslat ellen. A megmozdulást az SZFE Vas utcai épülete előtt tartják, körülbelül 500 ember gyűlt össze.  

Előzmény

Június elején értesült az SZFE a sajtóból arról, hogy Semjén Zsolt május 26-án éjjel benyújtotta azt a törvényjavaslatot, amely alapján az SZFE alapítványi egyetemként működne tovább: azaz onnantól egy erre a célra létrehozott alapítvány kezébe kerül az egyetem egész vagyona, ingatlanai és főbb döntési körei.

Most tényleg a Fidesz kezére kerül a Színművészeti?

Miután az egyetemhez is eljutott a javaslat híre, az SZFE közleményt adott ki. Ebben azt írták, hogy szerintük az új modellben nem jelenik meg az egyetemi autonómia biztosítása, a szaktudás érvényesítésének garanciái. Az SZFE mellett álltak ki tanárok és egyesületek határon innen és túl, az iskola öregdiákjai is nyilatkozatot adtak ki, melyben ellenzik az SZFE kivéreztetését. Az átalakítással kapcsolatos problémakör többrétű,

  1. Egyrészt Dr. Bódis József államtitkár azt mondta, a javaslat szükséges, mert az egyetemnek vannak a „vezetéssel, vezetőváltással kapcsolatos megoldandó feladatai”. Ezzel Bódis arra utalt, hogy az egyetemnek tavaly óta nincs rektora: mert habár az iskola szenátusa a korábbi rektorhelyettest, Upor Lászlót támogatja, a köztársasági elnöki jóváhagyásra vár tavaly óta (az egyetemek ugyanis saját vezetőségükről egyedül nem dönthetnek). 
  2.  A másik probléma a szeptemberi határidővel van (ami eredetileg jövő január lett volna). Az egyetemi vezetés szerint ugyanis más egyetemeknél egy ilyen átalakításhoz évekre van szükség, amihez képest jelentősen kevésnek tűnik az a pár hónap, ami szeptemberig van. 

A tüntetés

Az esemény leírása alapján a tüntetők azért demonstrálnak, hogy az egyetem maga jelölhesse ki rektorát, válasszák meg rektorrá a rektorhelyettest, akit az SZFE már tavaly kijelölt. Kérik emellett azt is, hogy

LEGYEN ÉRDEMI TÁRGYALÁS AZ EGYETEMMEL, AZ ALAPÍTVÁNY VEZETŐIT PEDIG HADD VÁLASSZA MEG AZ ISKOLA

Kis késéssel elkezdődött a 4 órára szervezett, 6-ig tartó tüntetés. Kb. 500 ember gyűlt össze a Színmű épülete előtt, köztük ismert emberek, például Koltai Róbert, Bezerédi Zoltán, Olasz Renátó, Csáki Judit, Nagy Zsolt vagy Kerpel-Fronius Gábor. Megjelentek az SZFE tanárai is, többek között Máté Gábor vagy Báron György.

A tüntetést közös kántálással kezdték (a gólyatáborban tett színészi eskühöz hasonló gesztusként). Az első felszólaló az egyetem egyik harmadéves diákja, aki szerint “félni kell, mert nem tudja, holnap milyen gyűlölködő cikkek jelennek meg”. 

Tudjuk jól, hogy miről van szó. Nem vagyunk hülyék, tudjuk, hogy ez miért szükséges. Értjük, hogy mi vagyunk a következők a sorban számtalan egyetem és intézmény után. (…) Igen, tönkre lehet minket tenni, el lehet minket lehetetleníteni, de azt a tudást és gondolatokat, amiket ezen az egyetemen kaptunk, senki nem veheti el tőlünk.

A következő felszólaló Hegedűs D. Géza, az egyetem oktatója, aki szerint a javaslatot tevők nem tudnak semmit az egyetemről, míg az egyetem sem ismeri azokat, akik

Törvénybe akarják iktatni, hogy a mi másfél évszázados történelmünk nincs többé. Azt akarják, hogy szeptember elsejével új történet kezdődjön. Az ő történetük.

Hegedűs ezután Kertész Imrétől idéz, majd felhangzik a “Szabad ország, szabad egyetem” skandálás, ami korábban is előjött az oktatási rendszert érintő tüntetéseken. 

Tarr Béla is üzent a diákoknak, szavait Szurdi Panni, Xantus Barbara és Szurdi Miklós lánya közvetíti a résztvevőknek. 

Szabadság nélkül nincs alkotás, nincs boldogság. Az iskola van értetek és nem ti az iskoláért.

Vidnyánszki Attiláék gyorsan rövidre zárták a széleskörű tiltakozást, ahogy ezt már megszokhattuk a Fidesz regnálása alatt, ha valamire nincs igazán elfogadható magyarázatuk. Egyszerűen le kell “politikaiakciózni” a tiltakozást, valamint siralmasnak kell nevezni az egyetem jelenlegi állapotát. Felmerülhet a kérdés: vajon ennek a “siralmas állapotnak” a kialakulásában a tíz éve vezetőszerepben levő Fidesznek semmi felelőssége nincs?

A Magyar Teátrumi Társaság levélben válaszolt az SZFE-t érintő kérdésekre. A levelet azzal kezdik, hogy 

az MTT-nek semmilyen jogi kompetenciája nincsen a kérdésben: az átalakulás jogszabályaiban hivatalos érintettségünk nincs, az MTT-nek, ahogy a korábbiakban, úgy a jövőben sem lesz semmilyen jogi viszonya az SZFE-hez. Az Egyetem nem tagja a Teátrumi Társaságnak, így az alapszabályunk által a tagjaink számára biztosított és elvárt érdekképviseletet sem tudjuk az SZFE felé ellátni. Véleményünk, meglátásaink azonban természetesen vannak.

Ezután arról írnak, hogy “széleskörűen ismert és vitathatatlan tény” például, hogy

  • az SZFE “infrastrukturális állapota, épületeinek, előadótermeinek állapota siralmas” 
  • Az egyetem oktatási munkájának minőségét “a szakma jelentős többsége régóta alacsony színvonalúnak tartja”
  • az SZFE “tudományos munkáját (…) sem az általános elfogadottság, sem az időállóság nem jellemzi”
  • Emellett az iskola nemzetközi tevékenysége és kapcsolatrendszere az MTT szerint “folyamatosan gyengül”
  • Illetve azt írják, az egyetem végzősei “nem szolgálják ki a magyar kőszínházi hálózatot, melyet az adófizetők befizetéseiből, közfeladatellátás céljából tart fenn az ország”. 

Ezután azt is írják, hogy az egyetemen “merev és elavult struktúrákhoz ragaszkodva, beszűkült elképzelések mentén oktatnak”, ezek miatt szerintük elengedhetetlen, hogy a “hazai színházi és filmes felsőfokú képzésben változások történjenek, a felsőoktatási autonómia messzemenő figyelembevételével”. Az MTT szerint az új modell “biztatóbb és távlatosabb finanszírozási helyzetet” tenne lehetővé, “modernebb oktatási-tudományos módszerekkel”. “Növelné az egyetemi autonómiát”. Levelük végén megszellőztetik azt is, hogy a modell elutasítása szerintük inkább politikáról szól,

Nehezen elhessegethető az az érzés, hogy az SZFE jelenlegi „küzdelmének” politikai motivációi vannak, mely érzés, elolvasva az Egyetem néhány vezetőjének nyilatkozatait, meglehetősen világosnak és egyértelműnek tűnik.

Index.hu

Megosztás

Related posts