Mostantól újra lehet 500 fő alatti koncerteket tartani

Megosztás

A mozik és a színházak újranyitásával kapcsolatban viszont továbbra is sok a kérdőjel.

Szerda éjjel megjelent a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszűnéséről szóló kormányrendelet, amelyben sok egyéb intézkedés mellett szó van a „zenés, táncos rendezvényekről” is. A rendelet azt írja: „A zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott zenés, táncos rendezvény – függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől – abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma (beleértve az ott foglalkoztatott személyeket) egy időben nem haladja meg az 500 főt.”

A korlátozások enyhítésével korábban még csak azt engedélyezték, hogy vendéglátóhelyeken szóljon élő zene, a kisebb koncertek engedélyezése a zeneipart érintő jelenlegi legsúlyosabb korlátozást szünteti meg részben.

A rendelet az 500 fősnél kisebb rendezvényekről szól; a nagyobbakkal kapcsolatban a kormány korábban azt mondta, augusztus 15-e előtt nem tartható ilyen. Így a nagy nyári fesztiválok közül a legnagyobbakat – például a Szigetet és a Voltot – lefújták, de több kisebb fesztivált (EFOTT, Orfű, SZIN) továbbra is terveznek megtartani, mindet augusztus utolsó hétvégéje körül.

A június 18-i kormányinfón elhangzott: a kormány a jelenlegi tervek szerint csak augusztus 15-ig tartaná fenn az 500 főnél nagyobb rendezvényekre vonatkozó tiltást, azaz amennyiben nem változik a járványhelyzet és azzal együtt a kormány álláspontja, augusztus második felében valóban megtarthatók lesznek a fesztiválok és a nagyobb koncertek is.

A mozik, színházak és múzeumok nyitásával kapcsolatban azonban továbbra is sok a kérdőjel: a szakmában dolgozók egyelőre nem tudják, pontosan milyen feltételekkel, mekkora nézőszámmal, milyen egészségügyi szabályozással, a nézőtérre vonatkozóan milyen távolságtartási szabályokkal nyithatnak újra, illetve például azt sem, hogy ezek a szabályok vonatkoznak-e majd az egy háztartásban élőkre is. Az Index viszont úgy tudja, az Emberi Erőforrások Minisztériuma még ma, június 18-án kiad majd egy újabb, erre vonatkozó rendeletet.

Index.hu

Megosztás

Related posts