Miskolcon is abnormális helyzetet teremtett az ingyenes parkolás

Megosztás

Egybefüggő parkolóvá vált az egész város, de ez igaz egyébként az ország összes nagyobb településére. Nem kell fizetni érte két és fél hónapja, de most sokkal durvább a parkolási helyzet az utóbbi hetekben, amióta megszűnt a kijárási korlátozás. Rengetegen úgy értelmezték a könnyítést, hogy ott áll meg az autójával, ahol csak akar.

Április eleje óta ingyenes a parkolás az egész országban, azóta azt, hogy hol lehet parkolni, sokan meglehetősen szabadon értelmezik. A pokol azonban csak a kijárási korlátozások végét követően szabadult el úgy Miskolcon, mint az egész országban.

Ha nagyon finoman akarunk fogalmazni, akkor azt mondhatjuk: megváltozott a parkolási kultúra. Ha durvábban, akkor pedig akár úgy is fogalmazhatunk: az autóval közlekedők egy része egyszerűen elszemtelenedett.

Az, hogy a földfelszíni parkolóhelyek szinte egész nap tele vannak, mára már majdnem megszokottá vált, mint ahogyan az is: a parkolóházakban, mélygarázsokban akár táncolni is lehetne – persze csak akkor, ha már engedélyezték volna a nagyrendezvényeket, zárt térben.

Csak példaképpen mutatunk néhány gyöngyszemet:

Ugye érezzük, hogy az iménti képekkel mi az apró probléma?

Bárhol, bármikor

Azt, hogy ma már sokan a parkokat is parkolóknak nézik a Miskolci Önkormányzati Rendészet is látja. Kovács László Csaba igazgató szerint teszik ezt annak ellenére, hogy a rendészek folyamatosan ellenőriznek, és amennyiben szükséges, bírságolnak is.

– Az elmúlt időszakhoz képest lényegesen több a szabálysértés. Úgy érezzük, hogy sok autós azt gondolja, az ingyenes parkolás azt is jelenti, hogy a szabálysértési bírságokat is meg lehet úszni, ezért oda parkolnak, ahová nem szégyellnek – kezdte.

A rendészeti igazgató szerint fokozott a probléma a belváros parkolóiban és közterületein, a Zsarnai piac környékén, ahol a zöld területeket is parkolónak nézik, de a város számtalan pontján hasonló a helyzet. Kovács László Csaba szerint sok a lakossági bejelentés is a szabálytalanságokkal kapcsolatban.

Rend lesz a Szent István tér mögött

– Az egyik legproblémásabb terület a Szent István tér mögötti parkoló, ahol sokan állnak meg a kerékpáros nyomvonalon. Most viszont még  a megszokottnál is többen szabálytalankodnak itt.  Az elmúlt két esztendőben többször is tettünk javaslatot az önkormányzat felé a forgalmi rend megváltoztatására. A kerékpárnyomvonalon most is megállni tilos tábla tiltja a parkolást. Javaslatunkat várhatóan támogatja a polgármesteri hivatal, így remélhetőleg jövő hétre már egy új forgalmi rend lesz felfestve, ami támogatja a kerékpárosokat és forgalomtól elzárt területekkel és táblával. Sőt, némileg a parkolóhelyek száma is emelkedik majd, így elmondható: az új forgalmi rend kicsit mindenkinek ad majd valamit – hangsúlyozta.

Kovács László Csaba kiemelte, a rendészek számos esetben szabtak ki bírságot. „Az összegeket nem kollégánk találja ki, hiszen minden szabálysértés esetén pontosan, előre meg van határozva a bírság összeg, ami pontosan ugyanolyan mértékű Miskolcon, mint Göncruszkán vagy éppen Budapesten”.

– A KRESZ szabálysértések tekintetében minden bevétel az államkincstáré, tehát a népszerű legenda nem igaz: ebből az összegből sem az önkormányzat, sem a rendészet, sem pedig a rendész nem kap egy fillért sem – tette hozzá az igazgató. A szabályszegések esetén viszont már közigazgatási bírságot szabnak ki, ezek már a települési önkormányzatokat illetik.

Sokak mellett a rendészeti vezető is úgy számol: a parkolási anomáliák nagyobb része várhatóan megszűnik július 1-je után, akkortól ugyanis ismét kell majd fizetni a földfelszíni parkolásért ott, ahol korábban is kellett.

Minap.hu

Megosztás

Related posts