Szép kilátások, két atomhatalom esett egymásnak, legalább húszan életüket vesztették

Megosztás

Bár apróbb incidensek az elmúlt évtizedekben is adódtak Kína és India vitatott határszakaszán, negyvenöt éve először fordult elő haláleset, ráadásul rögtön tömeges mértékben. Reméljük, nem romlik tovább a helyzet, sokak szerint ugyanis ez most jóval mélyebb konfliktust hordoz magában, mint a korábbi években.

Legalább 20 indiai katona vesztette életét a kínai és indiai határőregységek között kitört erőszaknak a két ország között fekvő vitatott határzónában, írja indiai kormányzati források alapján a Reuters. Az utóbbi hetekben több véres összetűzés is kitört az indiai és a kínai katonák között a két ország vitatott himalájai határvonala mentén. Bár a területen évtizedek óta folyamatosak a villongások, haláleset legutóbb 45 éve történt. 

Indiai katonák a határszakasz közelében
“Úgy kezdődött, hogy az ellenség visszalőtt” – Indiai katonák a határszakasz közelében – Fotó: Stringer / Reuters

A kisebb összetűzések nem szokatlanok a két ország himalájai határvidékén, és a viszályt a jelek szerint próbálják tárgyalással rendezni. Az optimista verzió szerint csupán a határvonallal kapcsolatos (egyáltalán nem új) nézeteltéréseikkel, illetve egy indiai útépítéssel áll összefüggésben a verekedés és mozgósítás. A borúsabb értékelések szerint azonban a mostani civakodás mögött tágabb, messzebbre mutató feszültségek állnak, amelyek a jövőben is bonyolíthatják a világ két legnépesebb országának kapcsolatát.

Bővebb információkat ide kattintva tudhatnak meg. (Index.hu)

Megosztás

Related posts