Interaktív térképen követhetjük nyomon a politikában bennfentes vállalkozók hoteleit és éttermeit

Megosztás

A K-Monitor leírása szerint a NER Hotel olyan vendéglátó-, idegenforgalmi- és szálláshelyeket jelenít meg, amelyek politikailag exponált személyekhez köthetőek. Mint írták, előfordulhat, hogy egy ingatlannak más a tulajdonosa, mint az ott üzemelő helynek, ilyenkor az utóbbit veszik alapul, mivel a fogyasztásból eredő haszon közvetlenül az üzemeltetőnél csapódik le.

Politikailag exponált személynek elsősorban a 2017. évi LIII. törvény 4. §-ában adott meghatározást követve a kiemelt közszereplőket, ezek közeli hozzátartozóit és a velük közeli kapcsolatban álló személyeket tekintették.

„A magyar közéletet régóta jellemzi a politikai elit törekvése egy vele összefonódó vállalkozói réteg létrehozására. Megfelelő kapcsolatokkal és politikai hátszéllel akár néhány év alatt jelentős vagyont lehet felhalmozni célzott közbeszerzések, vissza nem térítendő támogatások és kedvezményes hitelek révén. Mára a vendéglátás és az idegenforgalom területén is megkerülhetetlenné váltak azok a vállalkozások, amelyek ennek a folyamatnak a haszonélvezői, hotelek és éttermek százai kerültek politikaközeli szereplők érdekeltségébe szerte az országban. A rendszerszerű klientúraépítés felett az állampolgári kontroll lehetőségei beszűkültek, vásárlóként azonban továbbra is lehetőségünk van a pénztárcánkkal szavazni a vállalkozók mellett és a politikai hátszéllel segített vállalkozói réteg további térhódítása ellen”

– indokolja a K-Monitor, hogy miért volt szükség a térkép megalkotására.

A teljes térkép ide kattintva érhető el.

Megosztás

Related posts