Veres Pál: „Egy közös célért dolgozunk: Miskolcért”

Megosztás

Jelesre vizsgázott a megyeszékhely együttműködésből a járvány idején, a fideszes önkormányzati képviselők azonban vagy nem akarnak, vagy nem tudnak segíteni a városnak – mondta el Miskolc polgármestere.

Veres Pál, Miskolc polgármestere a Minap.hu-nak adott interjúban elsőként a koronavírus-járvány hatásairól ejtett szót: „A veszélyhelyzet sok tekintetben megviselte Miskolcot. A gazdaság leállása, a kieső adóbevételek, az országos védekezéshez történő anyagi hozzájárulás, a helyi védekezés költségei komoly hiányt generáltak a város költségvetésén, amely megoldásán dolgozunk. A vész azonban megmutatta Miskolc egy nagyon erős tulajdonságát is: jelesre vizsgázott a város együttműködésből, szolidaritásból. Amikor kellett, fegyelmezetten tudtunk cselekedni, a lehetőségeinkhez képest gyorsak voltunk és hatékonyak. Köszönet jár minden miskolcinak, közös sikernek gondolom, hogy a várost lényegében nem sújtotta a járvány.”

A gazdasági nehézségek és bevételkiesések ellenére is vannak bőven tervek: „A vírus okozta leállás szinte első pillanataiban úgy döntöttünk, hogy kihasználva a kényszerű szünetet, nekifogunk egy nagyszabású munkának: végrehajtjuk a sok éven át elmaradt tervezési és a szükséges újratervezési feladatokat. Olyan hosszú távú stratégiák készítésébe fogtunk bele, amik segítségével új pályára tudjuk állítani a városunkat. A városvezetés tavaly októberben jelentős felhatalmazást kapott a Nagy-Miskolc program végrehajtására, így azt gondoltuk, hogy célszerű, sőt elengedhetetlen felvázolnunk, milyennek szeretnénk látni Miskolcot 2030-ban. A város életének szinte minden területét érintő Nagy-Miskolc elképzeléseket öt stratégiai területre bontottuk, és ezek mentén öt ágazati stratégia elkészítésébe kezdtünk még március második felében” – fogalmazott Veres Pál. A gazdaság, a turizmus, a kultúra, a városüzemeltetés és a sport ez az öt terület, mert ezekben látják a város kitörési pontjait, s a turizmussal kezdik, mert a járvány azt viselte meg leginkább.

A polgármester beszélt a diósgyőri vár fejlesztéséről is: „Sikerült megtalálni a megoldásokat annak ellenére is, hogy az előző városvezetés két és fél évig nem tudott pontot tenni a közbeszerzés és támogatások becsatornázásának végére, viszont rajtunk számon kérték, hogy ugyanezt miért nem csináltuk meg két és fél hónap alatt. Jelentem, megcsináltuk. A több éves teszetoszaság miatt ugyan elvesztettünk egy másfélmilliárdos támogatást, de a fejlesztés megvalósul. Az előző városvezetés hibája nem mentesít minket az alól a kötelezettség alól, hogy Miskolcra el kell hozni minden forrást, amit csak lehet.”

Veres Pál kiemelte: együttműködésre törekednek a kormányzattal. „Nincs is más ésszerű választásunk, hiszen a városok kormányzati kitettsége egyre nagyobb. A koronavírus miatti terhek, az egyre jelentősebb forrásigény, a megkötött vagy elvont adóbevételek iránya azt mutatja, hogy az erős, korrekt szakmai kapcsolat elengedhetetlen. A jelenleg meglévő kormányzati kapcsolataink korrektek, megítélésem szerint jók, de komoly energiákat fektetünk ezek fejlesztésébe és bővítésébe” – mondta el a polgármester, aki viszont a fideszes önkormányzati képviselőkben csalódott, mert „nem tűnt fel”, hogy segítenék a várost:

„Az én ajtóm nyitva, ahogy elmondtam, mindenkit várok, aki tenni akar a városért. Nem tolongtak a kormánypárti önkormányzati képviselők, tisztelet a kivételnek. Ehelyett voltak szigorú sajtótájékoztatók, pánikkeltő cikkek az országos sajtóban és metsző rosszindulat. Értem, hogy a politika ilyen adok-kapok, csak ők azt nem értik, hogy ezzel nem nekem ártanak, hanem a városnak. Nem tudom eldönteni, hogy nem tudnak vagy nem akarnak segíteni, és azt sem, hogy melyik a rosszabb, ha nem tudnak vagy ha nem akarnak. Mi tudjuk is és tesszük is a dolgunkat ettől függetlenül” – fogalmazott Veres Pál, akinek viszont a Velünk a Város frakcióval jó a viszonya: „Egy város vezetésében soha semmi nem könnyű, különösen egy ilyen színes szövetségben, de szerintem a Velünk a Város-frakció erejét pontosan az adja, hogy sokféle érték és világnézet találkozik, de egy közös célért dolgozunk: Miskolcért. Feladat pedig van bőven és még több is lesz. Ahogyan a megyék kapcsán mondtam, a szerepek és a feladatok helyes kiosztása a lényeg. Meg kell osztani a feladatokat a városvezetésben, a városházán belül és kívül is.”

Forrás: Minap.hu

Megosztás

Related posts