425 ezer munkanélkülivel van több az országban, mint egy évvel ezelőtt

Megosztás

Portfolio.hu szúrta ki a KSH adataiból, hogy áprilisban, Magyarországon 425 ezer ember tekintette magát munkanélkülinek, ami 140 ezres növekedés a koronavírus-válság előtti időszakhoz képest.
zernél több munkanélküli van Magyarországon.

Egy részük a következő időszakban újra munkába tud majd állni, mert a korlátozó intézkedések miatt nem tudtak dolgozni. A lap szerint ezzel együtt is biztosra vetetjük, hogy a munkanélküliek száma a koronavírus válság végéig meghaladja majd a korábbi szintet.

Az adatokból az látszik, hogy leginkább a Pest régióban dolgozók voltak kénytelenek távol maradni munkájuktól (14,8%), csaknem 8-szor annyian, mint egy évvel korábban. Észak-Alföld munkavállalóit érintették legkevesbé (8,9%) ilyen tekintetben a korlátozások.

2020 márciusában és áprilisában mintegy 140 ezer ember munkája szűnt meg, túlnyomó többségük a koronavírus-járvánnyal összefüggő okból veszítette el állását: Észak-Alföldön, Budapesten, illetve Nyugat-Dunántúlon kerültek ki legtöbben a foglalkoztatásból. Ők zömmel a turizmus és a vendéglátás területén dolgoztak.

Nálunk Észak-Magyarországon százalékosan nem ugrott akkorát a munkavesztés aránya, de ennek az az oka, hogy eleve nagy volt a munkanélküli-ráta.

Megosztás

Related posts