Hűha: már eddig is Orbán volt a legrosszabbul kereső kormánytag, de most még további 50 forinttal csökkent a fizetése

Megosztás

Több mint tíz év után változott a miniszterelnök fizetése, ezt a sajtófőnöke is megerősítette.

Több mint tíz év után változott Orbán Viktor fizetése, vette észre a Blikk a kormányzati oldalra feltöltött dokumentumot. Március óta ugyanis 50 forinttal kevesebbet visz haza a miniszterelnök. Míg korábban bruttó 1 507 400 forintot vihetett haza Orbán, most már csak 1 507 350 forinttal kell beérnie. 

A fizetéscsökkenést Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke is megerősítette a lapnak. „A miniszterelnök fizetése lényegében nem változott, technikai jogszabály-módosítás történt a kerekítés számításában” – mondta. 

A kormánytagok jogállásáról szóló törvény tíz éve változatlanul a köztisztviselői illetményalap 39-szeresében állapítja meg a miniszterelnöki illetményt, a köztisztviselői illetményalap pedig 2008 óta 38 650 forint, ami egész pontosan 1 507 350 forint, vagyis az új illetmény lett a pontos. 

A LAP KIEMELI, HOGY EDDIG IS ORBÁN VOLT A LEGROSSZABBUL KERESŐ KORMÁNYTAG.

Két éve már a miniszteri fizetések is meghaladják az övét, az év elején pedig az államtitkárok is megelőzték Orbánt a fizetési listán, miután 1 millió 750 ezerre emelték a fizetésüket. 

Ligeti Miklós szerint szerint tudatos döntés lehet, hogy a kormányfő fizetése elmarad a kormánytagokétól. „A magyar politikai hagyományok része, hogy az első számú vezető puritán módon él, ezt tükrözi a nem kiugró miniszterelnöki illetmény is. Mi akkor tekintenénk hitelesnek ezt, ha emellett egy korrekt, számonkérhető vagyonnyilatkozati rendszer is lenne” – nyilatkozta a Blikknek a Transparency International jogi igazgatója.

Index.hu

Megosztás

Related posts