Tovább tartanak a zavargások az Egyesült Államokban, már 4000 embert letartóztattak

Megosztás

Kifosztott üzletek, gyújtogatások, tömegbe hajtó kamion – évtizedek óta nem látott tüntetéshullám zajlik az Egyesült Államokban a 46 éves George Floyd múlt hétfői halála miatt.

Floyd ellen csekkhamisítás gyanúja miatt intézkedett egy rendőrjárőr Minnesota déli elővárosában, Floyd kifogásolta a rendőri intézkedést, erre megbilincselték, a földre fektették, és az egyik rendőr több mint nyolc percen át a nyakán térdelt. Floyd tisztázatlan okból belehalt a brutális rendőri akcióba. Ezt követően szabadult el a pokol az országban.

Floyd halála miatt szerdán indult demonstrációhullám az Egyesült Államok több városában. Résztvevői túlnyomórészt fekete fiatalok. A tüntetések több helyen fordultak át zavargásokba, gyújtogatásokba, fosztogatásokba. A hatóságok több tucatnyi városban rendeltek el részleges kijárási tilalmat. Hasonló méretű és mértékű intézkedésre 1968 óta nem volt szükség az Egyesült Államokban. (68-ban a fekete polgárjogi harcos, Martin Luther King meggyilkolása miatti demonstrációk kapcsolódtak össze a vietnami háború elleni tüntetésekkel.)

Washingtonban helyi idő szerint vasárnap este 11 órától kijárási tilalom lépett volna érvénybe, ám nem sokkal előtte a Fehér Ház melletti utcákban már több mint ezren gyűltek össze és gyújtogatni kezdtek.

Az MTI tudósítása idézi az AP amerikai hírügynökséget, amely egy neve elhallgatását kérő titkosszolgálati munkatársra hivatkozva azt jelentette, hogy Donald Trumpot a péntek esti zavargásokkor rövid időre földalatti bunkerba kísérték. Ezt azonban egyetlen más médium sem erősítette meg. Judd Deere, a Fehér Ház egyik szóvivője hétfőre virradóra újságíróknak csak annyit mondott: „Soha nem kommentálunk biztonsági kérdéseket és döntéseket.”

A cikk a 444.hu oldalon folytatódik.

Megosztás

Related posts