Megvan, honnan jöttek a maszkok, amiket meg kellett semmisíteni

Megosztás

A maszkok rendelkeztek megfelelő szabvánnyal, az Európai Bizottság már tárgyal a gyártóval a helyettesítésükről.

Kínában gyártották azokat az Európai Bizottság által szétosztott egészségügyi maszkokat, melyekről az Origo pénteken írta meg: silány minőségük miatt meg kellett őket semmisíteni – tudta meg a hvg.hu. Az Operatív Törzs pénteken megerősítette a maszkok rossz minőségéről szóló hírt, de ők sem közölték, pontosan honnan származnak a kifogásolt védőfelszerelések, és hiába küldtünk erről kérdéseket, azt sem árulták el, milyen típusú maszkokról van szó.

Az Európai Bizottság szóvivője lapunknak azonban elmondta: a KN95 típusú arcmaszkokat Kínában gyártották, és egy német beszerzőcégen keresztül érkeztek az Európai Unióba.

„A maszkok rendelkeztek a megfelelő kínai szabvánnyal (GB 2626:2006), és a több európai hatóság vizsgálatai alapján megfelelő védelmet nyújtottak.”

A Bizottság május 8-án jelentette be, hogy a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközön keresztül 10 millió maszkot szereznek be. Ebből első szállítmányként 1,5 millió maszkot juttatnak el 17 tagállamnak és az Egyesült Királyságnak.

Magyarország a teljes szállítmányból 250 ezer darabot kap, ennek részeként elsőként 54 ezer védőfelszerelés érkezett május közepén. Ezeket azonban már ki sem szállították a magyar kórházakba, mert miután több tagállam jelezte, hogy a maszkok nem mentek át náluk a minőségellenőrzésen, az Európai Bizottság azonnal értesítette az érintett tagállamokat.

„A kínai gyártó minőségbiztosítási igazolását még a szállítás előtt alaposan megvizsgálták, és ugyanez történt a német beszerző megbízhatóságával kapcsolatban” – írta lapunknak a szóvivő.

Tájékoztatása szerint a tagállamok ettől függetlenül külön-külön is bevizsgálták a felszereléseket, ekkor Lengyelország, Hollandia és Belgium jelezte, hogy azok nem mentek át a teszten, majd Ausztriától is hasonló jelzés érkezett.

A szóvivő hozzátette, dolgoznak azon, hogy a gyártó kicserélje a maszkokat, de csak további minőségellenőrzési tesztek után. A most kapott védőfelszereléseket megsemmisítik. Az új mintákat már el is küldték ellenőrzésre, a tagállamokat pedig értesítik ennek eredményéről, és a szállítás időpontjáról.

„Mindent megteszünk, hogy utánajárjunk ennek az ügynek” – tette hozzá a szóvivő. A Bizottság közleményében sajnálatát fejezte ki a történtek miatt.

A kínai árukkal nemcsak nálunk, hanem másutt is akadtak gondok. Finnországban 2,3 millió, Hollandiában 600 ezer használhatatlan maszkot kellett visszahívni. Hasonló problémák adódtak a koronavírustesztekkel is: Spanyolországban 50 ezer, Csehországban 100 ezer hibás tesztet szűrtek ki.

Problémásnak bizonyultak kínai lélegeztetőgép-szállítmányok is: az ázsiai országból érkezett gépek nem alkalmasak koronavírusos betegek kezelésére, krónikus betegségek otthoni ellátására valók.

hvg.hu

Megosztás

Related posts