Többezer beteget éppen egy koronavírus elleni szer eszetlen kísérleteivel ölhettek meg

Megosztás

Még a járvány kezdeti szakaszában a COVID-19 elleni csodaszerként emlegették és kezdtek tömeges és ellenőrizetlen tesztelésbe a vírus által megfertőzött betegeken. A halálozási adatok azonban ijesztő tényre világítanak rá: valószínűleg rengetegen túlélték volna a járványt, ám a csodaszer miatt meghaltak. Végre leálltak vele.

Ha egyszer majd a gyógyszerbiztonsági tankönyvek tanmesét keresnek annak bemutatására, hogy miért veszélyes, ha a gyógyászatban a biztonsági protokollok minden rendelkezését áthágva, fogalmatlan politikusok és dühös laikusok követeléseinek engedve kezdenek tömegesen alkalmazni egy ellenőrizetlen szert, elég lesz egy szót leírniuk: klorokin.

A malária ellen kifejlesztett hatóanyagot (és módosulatát, a hidroxi-klorokint) Donald Trump hájpolta be a köztudatba a járvány korai szakaszában – bár francia büszkeségből Emmanuel Macron is szépeket mondott róla –, de már akkor is csak gyanús vizsgálatok bizonyították hatásosságát a koronavírus-fertőzés ellen. A tudományos közösség kétségbeesetten tiltakozott, ennek ellenére szerte a világon alkalmazni kezdték a szert, és még a WHO is bevette a globális gyógyszerkísérletében vizsgált hatóanyagok sorába (bár megjegyezték, hogy csak az érdeklődés miatt tesznek így, a döntést szakmai érvek nem indokolják).

Azóta rengeteg adat előkerült a klorokinról, amelyek azt bizonyítják: amellett, hogy nem gyógyítja a Covid-19-et, egyes betegeket valószínűleg meg is ölt, mivel életveszélyes szívritmuszavart válthat ki. Ennek – remélhetően – vége, miután a WHO beszüntette a szer tesztelését,

A KÁROKOZÁST AZONBAN MÁR NEM LEHET JÓVÁ TENNI.

A magyar protokollban is benne volt (van?)

A főbb, világszerte használatos szerek, melyeket a hazai terápiás protokoll is tartalmaz, a következők: hydroxichloroquin, favipiravir, lopinavir/ritonavir, tocilizumab, remdesivir. A fenti hatóanyagú gyógyszerekkel és ezekkel együtt adott más gyógyszerek kombinációival folynak vizsgálatok, illetve terveznek a hatásosságot célzó vizsgálatokat és adatgyűjtéseket

– válaszolta május 18-án Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkára Kásler Miklós miniszter megbízásából Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselőjének kérdésére, amelyben a koronavírus-betegség elleni Magyarországon kipróbált szereket firtatta. (Éppen aznap jelent meg a New York Timesban egy nagy összefoglaló cikk a szerről, annak apropóján, hogy Donald Trump elnök elejtette, hogy ő rendszeresen szedi, biztos, ami biztos alapon.)

Ez az egyetlen hivatalos megerősítése annak, hogy Magyarországon is használták (használják?) a hidroxi-klorokint a Covid-19-betegek kezelésére. Az Index az információ pontosítása érdekében többször rákérdezett az operatív törzsnél a klorokinra, ahogy egyre gyűltek a vészjósló fellegek a hatóanyag megbízhatósága felett.

  • Mennyire veszélyes a klorokin, illetve a hidroxi-klorokin?
  • Kik tolják a használatát, és van-e értékelhető érvük mellette?
  • Miért veszélyes, ha laikusok félelmei és indulatai alapján kezdenek alkalmazni egy terápiát, amely ellen már kezdetben is tiltakoztak a valódi szakértők?

Napokon keresztül újra és újra ezt a kérdést küldtük az illetékeseknek a sajtótájékoztató előtt:

Egy államtitkári írásbeli válasz szerint a magyar koronavírus-terápiás protokollban használják a hidroxi-klorokint. Valóban használják? Ha igen, nem jár ez kockázattal, főként miután egyre több tanulmány jut arra, hogy nem használ, sőt komoly mellékhatásai vannak? Miért szerepel mégis a magyar klinikai gyakorlatban, és milyen esetben kerülhet ki onnan? Végeznek a magyar hatóságok, szakmai intézmények vizsgálatot arról, hogy valóban hatékony-e ez a szer?

EGYSZER SEM VÁLASZOLTAK.

A klorokin vizsgálatának felfüggesztéséről szóló WHO-hír után is megkérdeztük, azzal együtt, hogy hány embernek adták, hánynál alakult ki szívritmuszavar, és hogyan alakult a kezeltek túlélése. A kérdésre adott válasz soha nem volt sürgetőbb, hiszen az Egészségügyi Világszervezet a sokasodó bizonyítékok hatására mondott le hivatalosan a hidroxi-klorokinról.

És akkor még szó sem volt a hidroxi-klorokin halálos mellékhatásairól.

Néhány napja a Harvard Egyetem kutatói nyilvánosságra hozták eddigi legnagyobb, minden észszerű megfontolás szerint cáfolhatatlan konklúziójú vizsgálatuk eredményeit a klorokin és hidroxi-klorokin Covid-19 elleni alkalmazásával kapcsolatban. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyógyszer nemhogy javítaná az állapotukat, de egyenesen nagyobb veszélybe sodorja a fertőzöttek életét. A Science ezzel a címmel közölt véleménycikket a Harvard-tanulmány megállapításairól:

HIDROXI-KLOROKIN: MOST MÁR ELÉG?

Több ezer potenciális áldozat a klorokin miatt

A Lancetben közölt vizsgálatban több mint 81 ezer beteg adatait elemezték, akik közül 15 ezren kaptak klorokint. Voltak, akik önmagában csak ezt vagy a hidroxi-klorokint kapták, másokat egy másik hatóanyaggal, a macroliddal együtt kezeltek vele. A többi beteg alkotta a kontrollcsoportot, és a két csoport halandóságát hasonlították össze (több más mutató mellett).

Nem kell orvosegyetem ahhoz, hogy értékelni tudjuk az eredményeket. A kontrollcsoport halálozási aránya 9,3 százalékos volt (ők voltak azok, akiknél kialakult a betegség, de nem kaptak klorokint). Ehhez képest a különböző klorokinos csoportok halálozása 16,4-23,8 százalék között mozgott. Tehát mindegyik klorokinos csoport átlaga nagyon sokkal a kontroll fölött volt, a legrosszabb esetben (azoknál, akik hidroxi-klorokint és macrolidot is kaptak), több mint két és félszer annyian haltak meg, mintha nem adtak volna nekik ilyen gyógyszert.

Sajnos esélyes, hogy igen sok beteget éppen a kísérleti gyógyszerrel juttattak a halálba

A első, zöld sávok a kontrollcsoport (akik nem kaptak klorokint) halálozását és szívritmuszavar-gyakoriságát mutatják, a többi sáv a különböző klorokinos csoportok adatait jelenti

Hogy miért van ez, arra a második adatsor ad (legalább részleges) választ: a kontrollcsoport tagjainál 0,3 százalékában fordult elő szívritmuszavar. Itt főként idős betegekről van szó, így a 0,3 százalékban előforduló szívritmuszavar nem tűnik furcsán soknak. Ennek alapján kijelenthetjük, hogy a SARS-CoV-2 vírus alapjáraton, az esetek nagyon nagy hányadában nem okoz szívritmuszavart. Ha a betegnek mégis ilyen tünete van, az más okból alakulhat ki.

Például a gyógyszer miatt. A Lancet-tanulmány összesítése szerint a különféle klorokinos csoportokban a szívritmuszavar előfordulása 4,3-8,1 százalékos volt – vagyis akár a 27-szerese a kontrollcsoporténak.

Még mielőtt ez a tanulmány kijött volna, egy másik marseille-i kutatócsoport magától visszavonta a hidroxi-klorokin és az azitromicin kombinációjának Covid-19-halálozást csökkentő hatásáról szóló tanulmányát. A tudományos eredmények visszavonása rendkívül kínos egy kutatóra nézve, és jellemzően csak akkor lépik meg, ha annyira katasztrofális a helyzet, hogy már nincs semmi más lehetőségük. A franciák nem adtak pontos magyarázatot arra, hogy miért döntöttek a visszavonás mellett. A lektorálás előtti tanulmányt közlő Medrxiv preprintszerveren csupán egy közlemény maradt a tanulmány után:

A szerzők visszavonták a kéziratot, és nem szeretnék, ha mások hivatkoznának arra. A hidroxi-klorokin körüli ellentmondások, illetve a vizsgálat retrospektív jellege miatt szándékukban áll a tanulmányt a lektorálás után átdolgozni.

A maláriát azért még gyógyítja

Mindez nem jelenti azt, hogy a klorokin, illetve a hidroxi-klorokin rossz gyógyszer lenne, hiszen előbbi az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb maláriaellenes szer, utóbbi pedig az artritisz (ízületi gyulladás) ellen hatékony. Ez nem véletlen, hiszen alapvetően ezekre a betegségekre találták ki őket. A klorokin rajta van a WHO pótolhatatlan gyógyszereket soroló listáján, hiszen rengeteg ember hal meg a trópusi harmadik világban maláriában.

Az Egészségügyi Világszervezet egyébként a klorokint és a hidroxi-klorokint egyelőre hivatalosan nem mondta ki hatástalannak, illetve veszélyesnek, hanem felfüggesztették a vele való kísérletezést, míg át nem tekintik az eredményeket. Ez a jövő hónap közepére várható, de erősen meglepő lenne, ha nem lenne a szakvélemény elmarasztaló.

A klorokin generikus formájának ára centekben mérhető a fejlődő országokban. Olcsósága miatt is népszerű a Covid-19 ellen – csakhogy nem gyógyítja a betegséget. Amikor Trump elkezdte reklámozni, a rettegő emberek szerte a világon megrohanták a patikákat, és felvásárolták a készleteket. Egy idős arizonai házaspár kólába keverve megitta az akváriumtisztító folyadékot, mert annak címkéjén a klorokinhoz hasonló vegyület nevét olvasták az összetevők között. Egyikőjük elhunyt.

De mindez semmit sem számít ahhoz képest, hogy végül a hidroxi-klorokin legnagyobb rajongója, Donald Trump amerikai elnök is felhagyott a szer megelőzési célú (megelőzésre mondjuk pont soha senki nem javasolta, de ezt most hagyjuk is) szedésével. Ezt nyilatkozta az elnök az erősen jobboldali elkötelezettségű Full Measure című magazinműsornak:

„BEFEJEZTEM, EGYSZERŰEN BEFEJEZTEM. EGYÉBKÉNT PEDIG MÉG MINDIG ITT VAGYOK… LEGJOBB TUDOMÁSOM SZERINT, MÉG MINDIG ITT VAGYOK.”

Index.hu

Megosztás

Related posts