Mészáros Lőrinc egy kiskaput kihasználva 17 milliárdos állami támogatása ellenére kirúgta 800 alkalmazottját

Megosztás

A kormány legtöbbet hangoztatott szlogenje, hogy meg kell védeni a munkahelyeket. A jelek szerint ez annak ellenére nem vonatkozik Mészáros Lőrincre, hogy nemrég tizenhét milliárdos állami támogatást vághatott zsebre. Megtalálták a kiskaput, amiért a milliárdos oligarchára nem vonatkozik a járványügyi rendelkezés.

Mészáros Lőrinc szállodalánca kirúgott 800 alkalmazottat, miközben 17,7 milliárdot kaptak az államtól felújításokra a Kisfaludy-program keretében, írja a Népszava.

Azt már korábban olvashattuk, hogy 20 milliárd helyett váratlanul 83,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást osztott szét a Magyar Turisztikai Ügynökség a szállodaiparban a Kisfaludy-program keretében, a nyertesek között pedig ott van a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő Hunguest Hotels, ami 17 milliárdot nyert.

„Egy jól körülhatárolható érdekkör milliárdos szállodafejlesztési támogatásokat kap, és számukra az sem volt pályázati feltétel, hogy cserébe ne bocsássanak el munkavállalókat. Eközben mi hetek óta hiába várjuk a rövidített munkaidőre kérhető állami bértámogatási igényünk elbírálását, hogy minél több kollégánknak megőrizzük a munkahelyét” – nyilatkozta a Népszavának egy szállodaigazgató. 

A Kisfaludy-programra még a járvány előtt lehetett jelentkezni, és akkor még nem kötötték ki, hogy a pályázó cégeknek nem szabad elbocsátani az alkalmazottakat. Később már a járvány hatásaira hivatkozva emelték meg a pályázati keretet, de a feltételeket változatlanul hagyták. Annak ellenére is, hogy más, kifejezetten a járványhelyzettel összefüggő támogatásoknál feltétel a munkatársak megtartása. Így Mészáros szállodalánca megtehette, hogy elküldte az alkalmazottai felét, amivel a 2018-as cégadatok szerint nagyjából 700 millió forint bérköltséget is megspórol, miközben súlyos milliárdok landoltak a zsebében. 

444.hu

Megosztás

Related posts