Ötmilliós bírságot szabtak ki környezetszennyezésért, amit Mészáros cége okozott

Megosztás

Arról ír a Facebookon Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, hogy választ kapott a Viresol nevű cég és a Mátrai Erőmű ügyében. Szél a felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc búzafeldolgozója ügyében kérdezte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot arról, hogy miért nem szabtak ki a cégre bírságot, miután maga a hatóság is kimondta, hogy a Viresol tavaly nyár óta folyamatosan szennyezi a környező vizeket.

A hatóság azt válaszolta Szélnek, hogy bár a Viresol felelős a tavalyi tömeges halpusztulásért és a rosszulléteket okozó gázszennyezésért, nem ők, hanem a Mátrai Erőmű kapott ötmillió forintos vízszennyezési bírságot. A történet másik érdekessége, írja Szél, hogy a Mátrai Erőmű nem, a Viresol viszont megfellebbezte a katasztrófavédelem döntését, ami a vízszennyezés megszüntetése érdekében műszaki átalakításokra kötelezte a céget.

Ezt csak úgy tudom értelmezni, hogy – az akkor még mindkét céget tulajdonló – Mészáros Lőrinc úgy gondolta: inkább bevállalja a pár milliós vízszennyezési bírságot, csak ne kelljen költséges átalakításokat végeznie a búzafeldolgozóján”

– írta erről a képviselő.

A veszteséges Mátrai Erőmű időközben az államhoz került.

Szél azt is megosztotta, hogy a Viresol ellen környezetkárosítás miatt tett feljelentése valamiért a terrorizmussal foglalkozó főosztályhoz került az ügyészségen belül, de az számára sem ismert, miért.

“Mészáros egyik cége brutálisan szennyez, erre a vele egy területen levő másik cége 5 milliót befizet, miközben a szennyező meg vitatja, hogy neki bármit is változtatnia kell – és, kérdezem én, a következő szennyezés esetén mi lesz? Az azóta állami tulajdonba került Mátrai nevében majd az adófizetők fizetnek Mészáros szennyezése miatt?!”

– írta a képviselő.

hvg.hu

Megosztás

Related posts