Hárman is kiléptek a Jobbik-frakcióból, a volt elnök is köztük van

Megosztás

Sneider Tamás, Farkas Gergely és Varga-Damm Andrea a három távozó, elmondásuk szerint a mostani párt „már nem az ő közösségük”.

Lemond parlamenti alelnöki tisztségéről és kilép a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportjából Sneider Tamás, amit szerda délután a Facebook-oldalán jelentett be. A poszthoz csatolta a képet a levélről, amit Kövér László házelnöknek címzett, és amiben a frakciójában kialakult helyzettel indokolja döntését. Néhány perccel később Farkas Gergely és Varga-Damm Andrea is bejelentette, hogy kilép a Jobbik frakciójából.

Sneider a posztjában azt írja, két évvel ezelőtt olyan helyzetben választották a párt elnökének, amikor az teljes anyagi és politikai megsemmisülés szélén volt. Az őt váltó elnökről, és elnökségről azonban azt írja:

„Jakab Péter elnökségének mindössze négy hónap kellett ahhoz, hogy minden nemzeti és konzervatív gondolatot kihajítson az ablakon, a közösség belső életéből pedig elképesztő kegyetlenséggel száműzze a kifelé hangoztatott szolidaritást és a bajtársiasságot.”

Hozzáteszi, ő már az első pillanattól jelezte, hogy a Jobbik a külhoni magyarság önrendelkezését támogatja, míg utódja, Jakab “visszatérően – legutóbb a hétfői felszólalásában – keltett hangulatot, ásta mélyebbre az elszakított magyarság és a csonkahoniak közötti szakadékot”. Sneider azt is Jakab szemére veti, hogy az Jobbik elnöke a járvány ideje alatt “sorozatban szüntette meg számos esetben nagycsaládos, kivétel nélkül elkötelezett jobbikos munkatársak munkaszerződését.”

Az ellenem, majd Varga-Damm Andrea képviselőtársam ellen indított leszámolási és kizárási procedúra már csak a jéghegy csúcsa. A mai napon egy órát szántak a statáriális kivégzésünkre. A véleményterror és a megfélemlítés a párton belüli eszköztár része lett. A magam részéről az önkény minden megnyilvánulását elfogadhatatlannak tartom. Ebben nem ismerek kompromisszumot” – írja. Jakabék részéről már megszületett a döntés, hogy Sneidert visszahívják házelnöki pozíciójából, ám erre Sneider először még úgy reagált, nem hajlandó arról lemondani. Most mégis úgy döntött, megteszi. A Jobbik egyébként már kitalálta, ki lenne Sneider utódja: Balczó Zoltán.

Sneider azt is hozzáteszi: “a demokratikus változásokat követő Magyarország történetében nem volt rá példa, hogy egy országgyűlési alelnök lemondjon, mint ahogy arra sem, hogy lemondassa a saját frakcióvezetése vagy az Országgyűlés.”

Varga-Damm Andreával kapcsolatos megjegyzésének előzménye, hogy egy hete a párt „egy feloldhatatlan bizalmi válságra” hivatkozva felszólította, hogy adja vissza mandátumát, ellenkező esetben kizárják a frakcióból. A politikust azután szólította fel pártja a mandátumának visszaadására, miután Varga-Damm útmutatása alapján a frakció kedden a kormánypártokkal együtt megszavazta az állami megfigyelőrendszerről szóló salátatörvényt. Utólag azonban ezt hibának nevezték, és a politikusnőt tették felelőssé a félretájékoztatásért. Varga-Damm később úgy nyilatkozott, hogy nem mond le mandátumáról, és a Jobbikból sem távozik önként.

Aztán 27-én szerdán, amikor Sneider Tamás és Farkas Gergely is arról posztolt, hogy elhagyják a Jobbik frakcióját, Varga-Damm Andrea is erről posztolt. A politikus azt írta, hogy miután párttársai, frakciótársai “egy gyalázatos hadjáratot folytattak” ellene, és felszólították mandátumának visszaadására, ma a frakció ülés előtt Jakab Péter a párt elnöke közölte vele, hogy a frakcióból történő kizárásról szóló indítványt mégis visszavonnák. “Közölték, adnak egy második esélyt” – írja a politikus, majd hozzáteszi: „Csakhogy én egy ilyen közösséggel, amely megalázta az elmúlt 10 napban Sneider Tamást, Balczó Zoltánt, meggyalázta a párt egész tagságát, a párt parlamenti frakcióját, nem kívánok tovább együttműködni.”

Majd úgy folytatja: “Nem ők adnak nekem még egy esélyt, hanem most én szólítom fel a Jobbik pártelnökségét, hogy 24 órán belül mondjanak le elnökségi tagságukról, és írják ki a pártban a tisztújítást”.

Nem csak Sneider Tamás – és Varga-Damm Andrea – jelentett ma be, hanem Farkas Gergely jobikos országgyűlési képviselő, a Jobbik frakcióvezető-helyettese is. „A mai nappal kiléptem a Jobbik Frakciójából. A továbbiakban nem kívánok asszisztálni Jakab Péter és csapata tevékenységéhez, amely végképp politikai és erkölcsi züllésbe sodorta ezt a régen szebb napokat látott pártot

– írja, és hozzáteszi:

“A MOSTANI JOBBIK MÁR NEM AZ ÉN KÖZÖSSÉGEM.”

Farkas Gergely posztjában többek között azt írja, “nem az én közösségem az, ahol egy nemzeti-konzervatív párt elnökeként Jakab Péter számtalan belső fórumon kijelentette, hogy nem hajlandó jobboldali, nemzeti gondolatokat elmondani beszédeiben, felszólalásaiban, mondván, hogy „azzal baloldali szavazókat riasztanánk el”. Farkas szerint a pártban kizárólag a Jakab Péter irányába megnyilvánuló lojalitás az egyetlen fokmérője az előrejutásnak, és Jakab és csapata egy besúgóhálózatot működtetnek a pártban:

„Ha érdekük úgy kívánja, hangfelvételeket készítenek emberekről, dokumentálják, hogy ki kivel találkozik, külön munkatársi feladatkörbe tartozik, hogy megfigyeljék a Facebookon, hogy ki milyen belső ellenségnek gondolt ember posztját lájkolja, de attól sem riadnak vissza, hogy lejárató információkat gyűjtsenek képviselőkről, hogy azokat az érdeküknek megfelelően tudják használni” – írja.

Sneider, Farkas és Varga-Damm kilépésével 17 főre csökken a Jobbik frakciója, ami 2018-ban még 26-tal indult.

Jakab Péter, a párt elnöke este fél hétre hirdetett rendkívüli sajtótájékoztatót. A Jobbik Facebook-oldalára végül felkerült egy rövid videó, amiben Jakab arról beszélt, hogy a vezetőség minden képviselőnek békejobbot nyújtott, de nem éltek vele.

Index.hu

Megosztás

Related posts