Ment a ködösítés, de csak kibukott, melyik cég nyer nagyot az informatikus-képzésen

Megosztás

Beigazolódott a gyanú: azt a Training 360-at bízzák meg az előképzéssel, amely egyszer már furcsa körülmények között elnyert egy állami tendert. 

A koronavírus-járvány miatt sok ember munkája került veszélybe. Az állam bejelentette, hogy támogatott informatikusképzést indít azoknak, akik új szakmát szeretnének szerezni. Az állami informatikusképzés előfeltétele egy nyolchetes előképzés, a bejelentése után a hazai programozóiskolák el is kezdtek egy előzetes igényfelmérést, hiszen várható volt, hogy óriási lesz az érdeklődés, ugyanis nemcsak hogy 95 százalékban állja az állam a képzés költségét, de még különleges felnőttképzési diákhitelt is kaphatnak a résztvevők. 

többek szerint gyanús volt, hogy azt a Training 360-at bízzák meg az előképzéssel, amely egyszer már furcsa körülmények között elnyert egy állami tendert.  A Training360 úgy nyerte meg a 2017-ben meghirdetett informatikai képzés lebonyolítását, hogy övék volt az egyetlen érvényes ajánlat. Bár évek óta gombamód szaporodnak az informatikai gyorstalpalók, akkor az alapvetően nem közbeszerzésekből élő piacon senki nem tudott a pályázatról. De még ha tudtak volna, a feltételeknek amúgy sem feleltek volna meg. 

Az Index.hu próbáltua megtudni, igazak-e a pletykák, hogy az állam megint őket bízza meg egy hasonló képzéssel. De több körben sem sikerült egyértelmű választ kapniuk arra, hogyan is szervezik meg az előképzést. Az ITM annyit válaszolt, hogy az előképzést az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) bonyolítja le.

Megkeresték hát Almássy Gábort, az IKK vezérigazgatóját, hogy megtudjunk részleteket az állami informatikus-előképzésről. Az igazgató azt mondta, hogy utána kell kérdeznie a dolognak, majd az IKK a következő választ küldte: „A 8 hetes informatikai alapozó képzést az Innovatív Képzéstámogató Központ a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatallal közösen szervezi különböző feladatok mentén.” Valamint az Újratervezés Program honlapján feltüntetett információs emailcímre irányították őket, hogy ha további kérdésük van, ott tudják feltenni.

Mivel ez nem igazán adott választ a felmerülő kérdésekre, írtak a megadott emailcímre, a kérdéseket az NSZFH-nak is elküldték, valamint az ITM-nek még egyszer, hiszen valószínűtlennek tűnt, hogy az alapvetően adminisztrációs feladatokat ellátó állami intézmények maguk csinálnák a képzést. Azt szerették volna megtudni, hogy:

  • akkor tulajdonképpen ki készíti el az oktatóvideókat,
  • és ki fogja kiértékelni az eredményeket,
  • ki dönt arról, hogy kik mehetnek a támogatott karrierváltó képzésekre.

ERRE A LEVÉLRE MÁR NEM VÁLASZOLT SENKI, AZTÁN ELINDULT AZ ELŐKÉPZÉS, ÉS KIDERÜLT, HOGY AZ A TRAINING 360 OKTATÓVIDEÓIT TARTALMAZZA, TEHÁT AZ, HOGY AZ IKK ÉS AZ NSZFH BONYOLÍTJA LE, KÖDÖSÍTÉS VOLT,NEM AKARTA SENKI ELISMERNI, HOGY A TRAINING 360 ANYAGAIT HASZNÁLJÁK FEL.

További részletek az Index.hu cikkében.

Megosztás

Related posts