Aranyáron mérik a zöldségeket a Búza téren

Megosztás

Ahogy az élet egyéb területeit, úgy a piaci árakat is érzékenyen érintette a koronavírus-járvány. Sokan arra panaszkodnak, hogy zöldséget vásárolni lassan luxusnak számít, ami egyáltalán nem túlzás az árakat elnézve.

A Búza téri piacon az újhagyma 200–300, a fürtös és kígyóuborka átlagosan 500, a vöröshagyma kilója 250–380, a paradicsomé 600–1600 forint, a paprikáé pedig 600–800.

„Amikor jött a veszélyhelyzet, pánikfelvásárlás történt ezen a területen is: főleg a tárolt termékek – hagymafélék, burgonyák, káposztafélék – és a konzervek iránt nőtt meg a kereslet – mondta Ledó Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke. – A primőrök vásárlása is megnövekedett március közepén. Két-három hétig átlagosan 50-60 százalékkal több terméket adtak el a piacokon: paprikát, uborkát és salátaféléket.”

Ezt követően óriási visszaesés történt, ami több okra is visszavezethető. “Megváltoztak a fogyasztási szokások, rengeteg helyi piacot bezártak. A vendéglátóipar és a szállodaipar leállt; a nagybani piacok forgalma csökkent, hiszen eddig ezeket az ágazatokat többnyire ők látták el zöldséggel, gyümölccsel. Ebben az időszakban a normálishoz képest negyven százalékkal esett vissza átlagosan a kereslet. Jelentős csapás volt – főleg a szegedi nagybani tekintetében –, hogy a román és szerb kereskedők nem tudtak átjönni a határon, ez is kiesést jelentett.”

Ledó Ferenc szerint a húsvéti héten rendeződött kissé a helyzet. „Úgy érzékeltük, hogy – a növényfajoktól függően – nagyjából visszaállt a megszokott kereslet. Az importtermékek nehezebben jöttek be, ez a magyar termelőknek kedvezett. Folyamatosan nőtt a paradicsomfélék és uborkák mennyisége. Általában a hazai termékek április közepe-vége felé kezdik kiszorítani az importot, de ez idén korábban bekövetkezett. Az áruházláncokban még van importpaprika és -paradicsom, de úgy néz ki, hogy a jövő héttől már csak elvétve találkozhatunk ezekkel a külföldi termékekkel” – összegezte.

A termelők számára ebben a helyzetben problémát jelent megfelelő munkaerőt találni a betakarításhoz, emellett a vírus elleni védekezés is pénzbe kerül.

– A munkaerővel kínlódunk, rengeteg pluszköltségbe kerül a higiéniai előírások betartása, emellett lassítja is a munkafolyamatokat – fogalmazott Ledó Ferenc.

Megosztás

Related posts