18 milliárd forintnyi pénzt mostak tisztára magyarok kolumbiai drogkereskedőknek

Megosztás

Az Európában eladott kokainból származó bevételt ázsiai számlákra juttatta egy dél-amerikai bűnszervezet.

Egy Nyugat-Európát kokainnal ellátó kolumbiai bűnszervezet eurómillióit mosta tisztára 2010 és 2014 között egy magyar társaság, írja az Index.

A portál birtokába került dokumentumok szerint a kolumbiai maffia képviselői 2006 után kértek segítséget egy vietnami férfitól, hogy az Európában, azon belül is Németországban, Spanyolországban, Belgiumban és Hollandiában terjesztett kábítószer eladásából szerzett eurómilliók legalizálásában segítsen. Azt kérték tőle, hogy szervezze meg az Európában felhalmozódott készpénz összegyűjtését, az európai országokon átívelő rejtett szállítását, hogy aztán a pénzek bekerüljenek valahogyan a bankrendszerbe, és így eljussanak távol-keleti bankszámlákra.

A vietnami egy régóta Magyarországon élő egyiptomi férfit keresett fel, aki felvette a kapcsolatot egy magyar ismerősével, az illegális cigarettakereskedelemben utazó P.-vel, akit még a Kőbányai úti Négy Tigris piacról ismert.

A vádirat szerint a kolumbiaiak pénzeiért kezdetben P. és az élettársa ment ki, majd elkezdte kiépíteni azt a futárhálózatot, amelynek végső irányítás az egyiptomi férfié maradt. A hálózatába P. rokonait, családtagjait, megbízható ismerőseit szervezte be.

Az Index arról ír, hogy egy út során a futárok egy csomagot hoztak haza, ezekben 100 és 400 ezer eurónyi készpénz volt. Jutalékuk 30 és 70 ezer forint között volt, és az utazással járó költségeiket is kifizették nekik.

P.-ék az alájuk dolgozó futárokkal, strómanokkal bankszámlákat is nyittattak magyarországi és szlovákiai bankokban.

A magyarok összesen több mint 18 milliárd forintnyi készpénz eltitkolásában segédkeztek, ennyit helyeztek el a két ország bankjaiban, a pénzt később kínai és hongkongi számlákra utalták tovább.

A portál birtokába került vádiratból kiderült, hogy az amerikai Kábítószerellenes Hivatal, a DEA már 2006 óta nyomozott a kolumbiai bűnszervezet ellen, a vietnami férfit a DEA ügynökei 2014 novemberében még fel is tartóztatták, amikor a férfi a feleségével együtt az Egyesült Államokba utazott.

A vietnami letartóztatása vezethetett ahhoz, hogy a magyar pénzmosó hálózatot felszámolják. A társaság büntetőpere jelenleg is tart, bár az idén márciusra időzített bírósági tárgyalást elnapolták.

hvg.hu

Megosztás

Related posts