Végképp kiakadtak az orvosok Kásler legutóbbi nyilatkozatára

Megosztás

Kendőzetlenül az orvosokra tolta a felelősséget az Emberi Erőforrás Miniszter hétfőn adott nyilatkozatában. Kásler Miklós mellébeszéléséből azonban most már nagyon elege lett az orvosoknak, a kamara elnöke azonnal reagált a miniszter lekicsinylő és a felelősséget elhárító mondataira. Azt várják, hogy a miniszter vállalja fel döntései következményét.

Igaz, a Fidesz-kormányzás alatt túl sok ilyet nem láthattunk, de Kásler Miklós most már minden határt átlép, saját korábbi utasításaival kerül ellentmondásba és szöges ellentettjét állítja annak, amit egy hónappal ezelőtt mondott. Az Orvosi Kamarának ez már sok lett és visszaszólt a miniszternek.

Kásler Miklós miniszter mai nyilatkozatát, melyben az orvosokra hárítja az ágyak felszabadításáról hozott utasításának szakmai-etikai következményeit, hippokratészi esküjük megszegésével is vádolva őket, a teljes orvostársadalom nevében visszautasítjuk

– reagált közleményben a Magyar Orvosi Kamara Kásler Miklós mai megszólalására. A miniszter ugyanis arról beszélt, hogy élete végéig köti a hippokratészi eskü, amelynek legfőbb törvénye, hogy a beteg érdeke az első. A járvány idején a miniszteri rendeleteket annak szellemében küldte ki, hogy minden beteget el kell látni, akinek ezt megköveteli az állapota.

Kásler: Mindig mindenki megkapta a megfelelő védőfelszerelést

A miniszter szerint ha egy orvos nem követte az utasításait, az nem tartotta be a hippokratészi esküjét.

Nyilvánvaló, hogy nem én bonyolítok le százmillió orvos-beteg találkozót, hanem az orvosok. Ők döntöttek tehát, saját felelősségük rajta, aki nem követte az utasításokat, nem volt összhangban saját hippokratészi esküjével

– jelentette ki a Kásler, aki szerint ha valaki úgy érzi, nem kapott megfelelő ellátást, forduljon a kórházi igazgatójához, a betegjogi képviselőhöz vagy akár az Emmihez. Kásler nemrég azt is állította, hogy nem hangzott el olyan miniszteri utasítás, hogy ágyakat kellene kiüríteni.

Kásler: Soha nem hangzott el olyan utasítás, hogy ágyakat kell kiüríteni
Ezt az embert nevezi történelmi fontosságúnak Orbán Viktor miniszterelnök

A miniszter egy interjúban azt mondta, az orvosok felelőssége, kit küldtek haza. Beszélt a két kirúgott igazgatóról és Orbánnal való viszonyáról is.

A MOK most közleményében azt írja,

elvárják, hogy a döntéshozók, miniszterek, akik az egész nemzet szolgálatára kaptak felhatalmazást, mindenkor hitelesen vállalják fel döntéseik következményeit. A nemzet érdeke, hogy egy tiszta, korrupció nélküli, a hibákat transzparensen feltáró és azokból folyamatosan tanuló, a betegeket középpontba helyező egészségügyünk legyen. Ebben a Magyar Orvosi Kamara továbbiakban is szakmai partnerséget biztosít, ahogyan tette a járvány időszaka alatt is.

Index.hu

Megosztás

Related posts