Az orvosok és az ápolók egy hete választ várnak a kormánytól

Megosztás

A Magyar Orvosok Szakszervezete múlt hétfőn levélben kérte az emberi erőforrások miniszterétől és az egészségügyért felelős államtitkártól, hogy vonják vissza az egészségügyi dolgozók külföldre utazásának a koronavírus-járvány alatt bevezetett tilalmát. Egy háziorvos név azt állította, hogy azóta nem érkezett érdemi válasz az orvosok levelére.

A május 18-án kelt levélben írt indoklásban az áll, hogy az elmúlt hetekben a járványgörbét sikerült ellaposítani, ami egyaránt köszönhető az idejében meghozott korlátozó intézkedéseknek, valamint az egészségügyi dolgozók és a lakosság fegyelmezett, felelősségteljes viselkedésének.

Miután a korlátozások fokozatosan feloldásra kerülnek, és a szomszédos országok megnyitják határaikat, az egészségügyi dolgozók pedig továbbra is komoly, áldozatos munkát végeznek folyamatosan, ezért azt kérik, hogy a korlátozást, miszerint csak minisztériumi engedéllyel hagyhatják el az országot, vonják vissza.

Az egyik fontos alapjogunknak, a személyek szabad mozgásának a jelenlegi példátlan korlátozása kifejezetten nagy stressz és aggodalom forrása, továbbá sok esetben nagy mértékű anyagi kárral (külföldi munka visszamondása, lefoglalt utazások elvesztése), illetve hatalmas, pénzben nem kifejezhető veszteséggel jár. Ráadásul komoly jogbizonytalanságot is teremt: – Külföldön dolgozó egészségügyi dolgozók hónapok óta nem mernek külföldről magyarországi utazást tervezni, mert attól félnek, hogy nem tudnak visszamenni abba az országba, ahol életvitelszerűen élnek. Sokan közülük Magyarországon nem is rendelkeznek működési engedéllyel, kamarai tagsággal – áll a levélben.

A rendelet visszavonása mellett azt is kérik a szaktárcától, hogy a jövőben, amennyire lehetséges (csakis meglévő, valós szükséghelyzet esetén), inkább a szabadságról való visszahívás jogával éljenek első körben a munkáltatók akkor, amikor már valóban munkaerőhiány kialakulása fenyeget, mert “ez az esetlegesen felmerülő szakemberhiányra egy kevésbé kizsigerelő megoldást tesz lehetővé, illetve így megfelelően érvényesülhet – a szem elől soha nem tévesztendő – szükségesség és arányosság próbája”.

Az ügyben kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, amint érkezik hivatalos válasz, közöljük. A Magyar Orvosok Szakszervezetét is megkerestük, hogy friss információt kérjünk, annyit tudtunk meg, hogy rövid, formális választ kaptak az EMMI-től mondván, “türelmüket kérik”.

Euronews.

Megosztás

Related posts