Trianon évfordulójára megváltoztatják egy magyar megye nevét

Megosztás

Trianon századik évfordulójától, június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz – jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott hétfőn Szegeden. A megyében élőknek nincs teendőjük a névváltoztatás miatt. A megyei kormányhivatal honlapja és elektronikus levelezési címe nem változik meg, a hatóságok bélyegezőit, a névjegykártyákat lecserélik, ez összességében egy-két millió forintos költséggel jár.

Trianon igazságtalan békediktátuma száz évvel ezelőtt mély sebet ejtett hazánkon, mely talán soha nem fog begyógyulni. Bár a végleges felépülés nem jöhet el számunkra, de némi gyógyírt jelenthet – legalábbis nekünk Csongrád megyeieknek –, hogy Trianon századik évfordulóján szűkebb otthonunk neve immár Csongrád-Csanád megye lesz – mondta az MTI szerint a kormánymegbízott.

A döntés történelmileg indokolható, eszmeileg pedig érthető, hiszen a Trianonban szétszakított Magyarország egyesítésének és összefogásának vágyát szimbolizálja – tette hozzá.

A változtatás annyiban nem újdonság, hogy erről 2017 őszén döntött a parlament. A javaslatot Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Kovács Zoltánnal közösen nyújtotta be. Lázár korábban szimbolikus jelentőségűnek nevezte a névváltoztatást, mivel a több mint tucatnyi települést magában foglaló térségben ma is csanádi identitás él – írta az Index.

Megosztás

Related posts