Június 15-től lehet könnyebb a határátlépés Szlovákiába, Csehországba és Ausztriába

Megosztás

A határokon bevezetett korlátozó intézkedések könnyítéséről egyeztetett videókonferencián Szijjártó Péter osztrák, cseh és szlovák kollégájával – erről a külgazdasági és külügyminiszter élő videóbejelentkezésben számolt be hétfőn a közösségi oldalán.

Szijjártó Péter szerint négy olyan országról van szó, amelyek Közép-Európában szorosan egymásra vannak utalva. Azt mondta, rendkívül aktívak a gazdasági kapcsolataink, és a határmenti közösségeink kapcsolati hálója is sűrű.

A felek elvi céldátumként június 15-ét jelölték meg, hogy addigra e négy ország állampolgárai a jelenleginél szabadabban mozoghassanak egymás országai között. Ez nagyban függ attól, hogy a jelenlegi jó tendenciát mutató számok fennmaradnak-e, ha igen, akkor jó esély van arra, hogy a közeljövőben a négy ország közt könnyebb legyen a közlekedés.

Azt is elmondta, az elmúlt hetekben nem volt rossz tapasztalatuk a határokon alkalmazott könnyítésekkel. Akkor sem, amikor megnyitották a munkába ingázás lehetőségét a szomszédos országokkal, majd akkor sem, amikor Ausztria és Magyarország lehetővé tette a kétoldalú személyforgalmat negatív koronavírusteszt esetén, és amikor megengedték, hogy szlovák állampolgárok 24 órát Magyarországon tölthessenek. Hétfőn egyébként megállapodás született a szerbekkel is a kétoldalú személyforgalom újranyitásáról.

SZíjjártó szerdán egyeztet Budapesten a lengyel külügyminiszterrel, és várhatóan a találkozójukon a két ország közti közlekedés könnyebbé tétele is szóba kerül. Csütörtökön pedig a szlovén határra utazik, ahol a szlovén külügyminiszterrel egyeztet határforgalmi könnyítésekről. 

Szijjártó Péter szerint Magyarország nyitott a további egyeztetésekre és készen áll a határokon bevezetett korlátozó intézkedések folyamatos és fokozatos feloldására.

hvg.hu

Megosztás

Related posts