A Fidesz most már a háziorvosi rendszert is államosítaná, jöhet a teljes központosítás

Megosztás

Egyre több részlet szivárog ki a tervezett gyökeres változtatásról, Orbán Viktor nem véletlenül kerüli meg hetek óta Kásler Miklós illetékes minisztert. Pintér Sándor azért is szeretné államosítani a háziorvosi ellátást, mivel a COVID-19-járvány alatt nem voltak központilag vezényelhetők az orvosok. De mi lesz a kártérítéssel és a rengeteg kilépő doktorral?

A két világháború közötti felállást kombinálná a Kádár-éra rendszerével az alapellátásban a belügyminiszter a MedicalOnline szerint.

Államosítaná a háziorvosi ellátást Pintér Sándor belügyminiszter – írja a MedicalOnline. A lap több egymástól független forrásra hivatkozva azt írja, hogy a miniszter többek között azzal indokolta ennek szükségességét, hogy a Covid-19-járvány alatt nem voltak vezényelhetők az orvosok. Pintért a közelmúltban bízta meg az egészségügy rendbetételével Orbán Viktor miniszterelnök.

A lap szerint fontos kérdés lesz majd tisztázni, hogy miként akarják majd kárpótolni a doktorokat, az esetenként több tízmilliós értékű praxisokért, illetve, hogy mennyit és hogyan fizetnek majd a tulajdonukban lévő rendelőkért és orvosi eszközökért.

Annak ugyanakkor nagy a valószínűsége, hogy a nyugdíjkorhatárt bőven túllépő háziorvosok azonnal otthagyják majd körzeteiket, és a fiatalabb generáció is elbizonytalanodik, mivel sokan közülük éppen azért választották a háziorvosi hivatást, hogy megszabaduljanak a kórházi hierarchiától, a központi irányítástól – írják.

Jelenleg is  több száz háziorvosi praxis betöltetlen Magyarországon. Ezt a magyar kormány azzal igyekszik megoldani, hogy jelentős összegeket fordít az rendelők felújítására, az orvosoknak pedig új szolgálati lakásokat építenek vagy újítanak fel. 

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a most megindult egyeztetésekről azt mondta: Pintér Sándor láthatóan minden érintett fél véleményét igyekszik meghallgatni. A MOK bemutatta javaslatait  az orvosok bérrendezéséről, a hálapénz megszüntetéséről,  a regionális centrumkórházakban koncentrált ellátásokról és  a háziorvosok kompetenciájának erősítéséről is, hogy minél kevesebb beteget kelljen továbbküldeni a szakrendelőkbe és a kórházakba.

Hvg.hu

Megosztás

Related posts