Kásler megtiltotta a kórházaknak, hogy magáncégekkel szerződjenek

Megosztás

Az utasítás értelmében akár arról is az Operatív Törzs dönthet arról is, ha valahol egy eszközt sürgősen meg kell javítani.

A magánszolgáltatókkal szemben részleges szerződéskötési tilalmat rendelt el az állami kórházaknak Kásler Miklós, írja a Medical Online. A szombaton kiadott miniszteri utasítás értelmében végszükség esetén az operatív törzs dönthet arról is, ha egy kórházban sürgősen meg kell javítani egy orvosi eszközt, és azt csak egy magáncég tudja elvégezni.  

A részleges szerződéskötési korlátozás valamennyi, az Állami egészségügyi Ellátó Központ fenntartása alatt álló intézményre vonatkozik. A kórházak nem köthetnek új szerződést magántulajdonban lévő gazdasági társaságokkal, egyéni vállalkozókkal és magánszemélyekkel.

Ez a Medical Online szerint a vis major helyzetekben okozhat problémát. Ha például elromlik egy lélegeztetőgép, azt a legtöbb esetben magáncég szokta javítani. Ha ezt nem sikerül időben megoldani, azon akár emberéletek is múlhatnak. Kórházak ügyeleti feladatok ellátására is sokszor csak úgy tudnak szakorvost szerezni, ha orvosi bt.-kel, magáncégekkel szerződnek (igaz, az orvosokkal kötött közreműködői szerződések általában hosszú távra szólnak, írja az egészségügyi szaklap)

A miniszteri levél szerint amennyiben feltétlenül szükség lesz szerződéskötésre, azt a kórházparancsnok bírálja el. Amennyiben indokoltnak találja az igazgató szakmai indoklását, amelyet írásban kell hozzá eljuttatni, továbbítja azt az intézménybe rendelt költségvetési felügyelőnek, innen pedig az Állami Egészségügyi Ellátó Központ területi igazgatóságánál landol a levél, ahonnan újabb jóváhagyásra a központba küldik a kérelmet.

A végső engedélyt az operatív törzs adja meg. Nagy kérdés, hogy az állami bürokrácia útvesztőiben meddig bolyonganak majd az azonnali döntést igénylő ügyek.

Index.hu

Megosztás

Related posts