A koronavírusról szóló kamubejegyzések majdnem felét számítógépek írják

Megosztás

Meggyűlik a Twitter baja a platformon terjedő, félrevezető koronavírusos információkkal, hírekkel. A Fast Company számolt be arról a legújabb kutatásról, ami arra az eredményre jutott, hogy úgy tűnik, a koronavírusról posztoló Twitter felhasználói fiókok majdnem fele mögött valójában botok vannak.

A Carnegie Mellon egyetem kutatói 200 millió tweetet vizsgáltak meg, amelyeket január óta tettek közzé a koronavírusról. Ezek 45 százalékát posztolta olyan felhasználó, ami nagy valószínűséggel nem ember, hanem bot (azaz magát embernek tettető számítógépes program).

Árulkodó jel például, ha néhány órán belül több országból posztol az illető – ez ugyanis fizikai lehetetlenség (és akkor még az utazási korlátozásokról, lezárt határokról nem is beszéltünk). A bejegyzések célja pedig egyértelműen a téves információk terjesztése: több mint százféle narratíva terjed.

 Népszerű, hogy az 5G terjeszti a koronavírust és az is, hogy a kórházakban valójában csak próbababák vannak, hogy megtévesszék az embereket és azt higgyék, veszélyben a közegészségügy, így a kutatók is hangsúlyozzák, hogy rendkívül fontos, hogy hiteles forrásból tájékozódjunk.

hvg.hu

Megosztás

Related posts