Várható volt: nagyon megugrott a munkanélküliek száma áprilisban

Megosztás

A KSH által közzétett grafikon szerint 400 ezernél is többen vannak olyanok, akiknek jelenleg nincs állásuk.

Kiadott néhány áprilisi munkaerőpiaci adatot grafikonon a KSH, amelyből az látszik, hogy nagyon sok embert rúghattak ki áprilisban is, 428 ezer főre ugrott a potenciális munkaerő-tartalék. Ebben a kategóriában a legtöbb ember benne van, akit a köznyelv munkanélküliként szokott emlegetni, nem csak a hivatalos munkanélküliek.

Ezen belül is a hivatalos munkanélküliek száma nagyjából csak 20 ezerrel ugrott meg, áprilisban 187 ezerre, mert a kirúgottak jó részét az inaktívokhoz sorolták. Például egy pincér hiába szeretett volna dolgozni két héten belül, ezt nem tudta volna megtenni áprilisban, így az inaktívokhoz kellett számolni. Azt sejthetjük azonban, hogy ezek az emberek szeretnének dolgozni, ha lesz rá módjuk. Február óta több mint 120 ezer fővel nőtt a KSH-nál mért potenciális munkaerő-tartalék. 

Bodó Sándor, az ITM-hez tartozó foglalkoztatáspolitikai államtitkár a minap azt is bejelentette, hogy regisztrált álláskeresőként jelenleg 330 embert tartanak nyilván. A válság okozta munkaerőpiaci változások végleges adatait valószínűleg egyébként még később fogjuk csak pontosan látni.

Index.hu

Megosztás

Related posts