Nagykövetté nevezték ki az egykori LMP-s képviselőt

Megosztás

Áder János köztársasági elnök nagykövetté nevezte ki Mile Lajos volt képviselőt, jelenlegi kolozsvári főkonzult. Az még nem derült ki, hogy hol fogja vezetni a magyar külképviseletet.

A most 61 éves Mile több pártot megjárt pályafutása során.

A nyolcvanas évek vége felé egyaránt részt vett a Magyar Demokrata Fórum, az SZDSZ és a Fidesz megalapításában, részt vett a miskolci ellenzéki kerekasztal szervezésében. Az 1990-es választásokon az MDF országgyűlési képviselőjévé választották, a frakción belül az úgynevezett nemzeti liberális csoport tagja volt. Az MDF kettészakadásakor a rövid életű Magyar Demokrata Néppárt alapítója és országos alelnöke lett.

Ezután hosszú időre kiszállt az országos politikából, és csak az LMP megalakulásakor tért vissza, amelyet kezdettől támogatott. 2010-ben e párt listájáról került be újra a parlamentbe. Frakcióvezető-helyettesként, az európai ügyek bizottságának alelnökeként dolgozott.

2014-ben se Miskolcon (mindössze 3,3 százalékot kapott), se listáról sem sikerült újra mandátumot szereznie, de Navracsics Tibor akkori külügyminiszter meglepetésre kolozsvári főkonzullá nevezte ki, bár ilyen irányú tapasztalata nem volt. Szintén meglepő módon őt a Navracsics embereit módszeresen eltávolító új miniszter, Szijjártó Péter is mindmáig a helyén hagyta.

A Magyar Közlönyben egyelőre csak a diplomáciai előléptetés jelent meg, de az nem, hogy hol fog nagykövetséget vezetni Mile Lajos.

hvg.hu

Megosztás

Related posts