Rengeteg munkanélküli egy forintot sem kap az államtól

Megosztás

A koronavírus-járvány miatt hétről hétre rengeteg magyar veszíti el az állását. Az álláskeresők közel fele semmilyen pénzbeli támogatást nem kap.

áprilisban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 330700 álláskereső szerepelt, ami 69 ezer fős növekedés az előző év azonos időszakához képest, így 2019. áprilishoz képest az álláskeresők száma 26,5%-kal nőtt. A hivatalos adat megegyezik a Portfolio 3 héttel ezelőtti értesülésével. “Az álláskeresők havi számait vizsgálva az elmúlt 10 évben jelentős csökkenő tendencia tapasztalható, amit a jelenleg zajló globális egészségügyi és gazdasági vészhelyzet az előrejelzéseknek megfelelően megtör majd” – áll az elemzésben.

A helyzetról sokat elárul, hogy a hónapban 72 ezer álláskereső kérte a nyilvántartásba vételét. Közülük az első alkalommal regisztrálók aránya 9,8%-ot tett ki, az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 89,6%-kal nőtt. Április végén 330 ezer fő regisztrált álláskereső volt Magyarországon, ez 50 ezres emelkedést jelent egy hónap alatt.

A hónapban 178,4 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 61,8 százaléka álláskeresési ellátásban, 38,2%-a pedig szociális jellegű támogatásban részesült. Az álláskeresők 46%-a semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott a hónapban.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők számában 8,4%-os növekedést állapíthatunk meg az egy évvel korábbi létszám viszonylatában. A 74,7 ezer tartós állás nélküli az összes álláskeresőhöz viszonyítva 22,6%-os aránnyal szerepelt 2020 áprilisában.

Áprilisban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 7,1% volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 5%-os értéket mutatott. A legalacsonyabb értékekkel Budapest (2,3%, illetve 1,8%) rendelkezett, de a kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező területek között megemlíthető még Győr-Moson-Sopron, Pest, Komárom-Esztergom, Csongrád és Fejér megye is.

2020. áprilisban a nyilvántartásban 23,6 ezer pályakezdő szerepelt, arányuk az összes álláskereső között 7,2%-ot jelentett. A legtöbb pályakezdő fiatalt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván, de e két megye mellett jelentős még Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is a regisztrált pályakezdő álláskeresők száma.

A pályakezdő álláskeresők összetétele a következőképpen alakult a megszerzett legmagasabb iskolai végzettség szerint: 46,1%-uknak legfeljebb általános iskolai, 14,3%-uknak szakiskolai vagy szakmunkás, 17,9%-uknak gimnáziumi, 17,2%-uknak szakközépiskolai vagy technikumi, 4,4%-uknak felsőfokú iskolai végzettsége volt – írta a HVG.hu

Megosztás

Related posts