A Fidesz megint a Földesre pályázik, kérdés, mit szól ehhez Miskolc

Megosztás

Egy hónap múlva ismét robbanhat a bomba, ugyanis június 22-én jár le a határideje a Földes Ferenc Gimnázium intézményvezetői beosztására kiírt pályázat elbírálásának. Lapunk információi szerint három jelentkezőt regisztráltak Veres Pál megüresedett igazgatói székére, és természetesen ismét akad közöttük olyan, aki a kormánypárt elkötelezett híve. Miután a döntés egyszemélyben Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának tízparancsolattal gyógyító vezetője kezében van, senkinek ne legyenek kétségei, ki a legesélyesebb aspiráns. Ismét tüntetésekre és aláírásgyűjtésre lesz szükség, hogy sikerüljön ezt megakadályozni?

Az önkormányzati választásokon betegségére hivatkozva visszavonulót fújó, de újabban a Miskolci Egyetem alapítványi vezetése körül ismét felbukkanó Kriza Ákosnak több éves elszámolnivalója van a Földes Ferenc Gimnáziummal. És úgy tűnik, hogy most, a Veres Pál polgármesterré választása után megüresedett igazgatói szék ürügyén ismét csatába lehet indulnia a Fidesz választókerületi elnökének. Ezen a harctéren immáron negyedszer.

Az emlékezetes önkormányzati kampány emlékei. A választásokon megfutamodott, de most ismét támadásba lendül Kriza

Mint emlékezetes, az első ütközetet még 2011 végén vívta az a Fidesz-KDNP vezette önkormányzat az országos hírű elitgimnáziummal, amikor a Földes Ferenc nevet akarta elvenni az intézménytől, és a Széchenyi István feliratot szerette volna a főbejárat fölé biggyeszteni. A városvezetés döntésének hírére az iskola azonban csaknem negyvenezer aláírást gyűjtött a városban, melynek hatására az a kezdeményezés lekerült a napirendről.

Fél év múlva ismét össztűz zúdult a gimnáziumra, amikor a polgármester hivatala annak ellenére döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg Veres igazgatói kinevezését, hogy pályázatát az Oktatási Bizottság elfogadta, addigi eredményeit elismerte, sőt más pályázó nem is volt a pozícióra.

A média és az ellenzék szerint ez egyértelműen Kriza bosszúja volt Veres ellen a névváltoztatási vita miatt.

Az önkormányzat színvonal-csökkenésre hivatkozva utasította el Veres pályázatát, ő azonban érveiket tételesen cáfolta. Szeptemberben megbízott igazgatóval indult a tanév, az igazgatói pozícióra közben új jelölt is érkezett, egy nyugdíj előtt álló, általános iskolai tanárnő, akivel szemben a tanári kar, valamint a diákok és a szülők 100%-ban Verest támogatták. Az ügyben demonstrációra is sor került a városháza előtt. 2013 januárjában aztán az iskolaigazgatók kinevezése átkerült állami hatáskörbe, és az EMMI az ügy miatti közfelháborodás hatására kinevezte az intézmény élére Veres Pált.

Érdemes felidézni, mit nyilatkozott abban az időben Kriza Ákos: “A Földes Ferenc Gimnázium városunknak hosszú-hosszú esztendők óta az egyik emblematikus oktatási intézménye. A gimnázium sorsa, körvonalazódó jövője, túlságosan komoly kérdés ahhoz, hogy pusztán csak pártpolitikusok döntsenek felőle. Ezért figyeltem növekvő aggodalommal az iskolaigazgató választás körül kialakult feszültséget. Meggyőződésem, hogy természetes jogosultság a szabad véleménynyilvánítás, de egy oktatási struktúraváltást közvetlenül megelőző esetleges vezetőváltásról, mégsem az utcán, tüntetés keretein belül kell eszmét cserélni.”

A harmadik csata történetét mindenki ismeri: tavaly ősszel a betegségére hivatkozó, de a szakértők szerint inkább a gyenge eredményt hozó előzetes közvélemény-kutatási adatok miatt a kilenc évig regnáló polgármester visszalépett, de a maga elé tolt Alakszai Zoltán sem tudta megakadályozni a miskolciak akaratát. Az akkor már összellenzéki jelöltként induló Veres Pál lett Miskolc polgármestere, és a többségi irányítás is a szárnyai alatt összegyűlt Velünk a Város koalíció kezébe került.

A gazdasági és az országos politikai hatalom azonban maradt a Fidesznél, így nem meglepő, hogy negyedszer is kardot csörtetnek a Földes ügyében a politikusok, hiszen szimbolikus jelentőséggel bírna, ha egy kormánypárti szakembert sikerülne a gimnázium elére ültetni.

A Borsod24 tudomása szerint három pályázat érkezett az Emberi Erőforrások Miniszterének asztalára, melyek közül egy normális világban annak a Fazekas Róbert által beadott anyagnak kellene nyernie, aki megbízott intézményvezetőként jelenleg is vezeti a Földest, ahogyan azt tette a 2012-es hercehurca környékén, de azt is tudni kell róla, hogy Veres Pál utolsó megbízatásának évei alatt is tagja volt az intézmény szűkebb vezetésének, mint a három igazgatóhelyettes egyike. Akik ismerik, tudják, hogy a történelem-földrajz szakos tanár ugyanazt a megfontolt, precíz vezetési stílust képviseli, mint elődje, tisztelik és szeretik mind a diákok, mind azok a közösségek, akik a gimnázium életében fontos szerepet játszanak.

A jelenlegi megbízott igazgató, Fazekas Róbert lenne a legesélyesebb aspiráns – de csak egy normális világban…

A kettes számú jelölt egy fekete ló, a Földes fizika-informatika tanára. Kovács Benedek is hosszú ideje dolgozik az intézményben, minden szükséges képesítése rendelkezésre áll, de népszerűsége messze elmarad versenytársáétól, és igazából mindenkit meglepett a bejelentkezése.

És hogy ki lenne Kriza Ákos és jelöltje? Az elitgimnáziumi igazgatói pályázatra a legutóbbi énektanári próbálkozás után állítólag valamiért ezúttal sem sikerült jobb aspiránst találni, mint egy általános iskolai tapasztalatokkal rendelkező politikus-pedagógus. Az illető hölgy nyíltan Fidesz színekben indul a választásokon, legutóbb Tiszaújvárosban szeretett volna képviselői helyet szerezni, de kikapott az ellenzéki jelölttől, kárpótlásul – mint a kormánypárti lista 14. (!) helyezettje, beülhetett a megyei közgyűlésbe, ahol nagy többséggel a narancsszínű párt irányít.

Ha a Fidesz politikusa kerül a Földes élére, se megfelelő szakértelemre, se pártsemleges működésre ne számítsunk

Hajdu Hajnalkának hívják, a Sajószögedi Kölcsey Ferenc Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vezetőjeként jelenleg 230 gyermek tanulásáért felel, a muhi és a hejőbábai tagiskola is a felügyelete alá tartozik. (Linkelni róla sajnos érdemi dolgot, életrajzot, szakmai munkára vonatkozó anyagot nem tudunk, így megmutatjuk az elvhűségéről sokat eláruló Facebook-oldalát.)

A hölgy környezetéből származó beszámolók szerint az alatta dolgozók és a vele munkakapcsolatban állók nem szeretik a stílusát és az erőszakosságát, sokan félnek tőle és azoktól a módszerektől, amelyeket be szokott vetni. Nem elhanyagolható mennyiségű információval rendelkezünk viszont azzal kapcsolatban, hogy

kiváló kapcsolatokat ápol Koncz Ferenc és Tállai András országgyűlési képviselővel, személyesen tapsol Orbán Viktor évértékelőjén, és olyan szorgalmasan osztja a kötelező pártpropagandát, mintha az egy verseny lenne.

Mi történhet akkor, ha Kásler miniszter (akinek a hírek szerint lassan lejár az ideje) minden józan érv ellenére az alkalmatlanabb, de a párthoz közelebb álló aspiránst jelenti be a pályázat győztesének? Vajon ismét csatába szólítja a Földes Ferenc Gimnázium jövőjét, és ezen keresztül a város fejlődését fontosnak tartó, felelősen gondolkodó közösség Miskolcot? Nincs kétségünk, hogy a szülői munkaközösség, a pedagógus szakszervezet, az öregdiák egyesület és a tanárokat tömörítő közalkalmazotti tanács, sőt a diákság is Fazekas Róbert mellett tenné le a voksát. De sajnos senki nem kérdezi őket.

A harcot jó lenne elkerülni, Kriza Ákosnak pedig meg kellene érteni, hogy mivel játszik, amikor Miskolc emblematikus intézményét megint felteszi a politikai sakktáblára.

Megosztás

Related posts