Halottak kerültek fel az országos koronavírus-tesztelési listára

Megosztás

Egy kis falu polgármestere mesélte el a hvg.hu-nak, ő hogyan látta a most lezárult országos koronavírus szűrővizsgálatot. Több mindent nem értett, például azt, miért hívtak be olyanokat is, akik már elhunytak. Az újság a Központi Statisztikai Hivataltól kapott magyarázatot.

Egy teljes inkognitót kérő falusi polgármester elmondta, náluk hogyan zajlott a folyamat. A polgármestert hetekkel ezelőtt kérték meg, hogy vegyen részt a munkában.

“Először a kormányhivatal hívott, bár akkor még ők sem tudták pontosan, hogy fog zajlani a dolog. Felmerült, hogy talán a faluban fogják tesztelni a helybélieket, amihez nekem kellett volna biztosítani a helyiséget, de a nagyobb valószínűsége volt annak, hogy a szomszédos nagyvárosba kell átmenni, ebben az esetben pedig a közösségi buszt kellett volna felajánlanom azoknak, akik nem tudnak tömegközlekedéssel vagy vonattal eljutni. Mondtam, rendben, természetes, hogy segítek” 

– mesélte.

Közben kiderült, hogy az illetékesek (a kormányhivatal, illetve a térség szűrését végző orvosi egyetem) nem akarják kiadni a tesztelésre kijelöltek névsorát arra hivatkozva, hogy személyes adatokról van szó.

Anélkül viszont nehéz lett volna megszervezni a buszos szállítást a közeli városba, ahol végülis a tesztelést végezték.

“Azért is akartam megtudni a névsort, hogy legalább az időseknek ne kelljen vonattal vagy távolsági busszal menni. Több mint négy napomba tellett, hogy legalább egy részleges névsort kaphassak. Végül, mire megkaptam a listát, már majdnem le is ment a tesztelés” 

– mesélte.

A faluból 40 embert hívtak tesztelésre, a polgármester egy 25 fős listát látott, amit végül a kormányhivataltól kapott meg. A névsor átnézésekor érte a következő meglepetés:

“az érintettek többsége vagy meghalt, vagy elköltözött a faluból. Valószínűleg valamilyen régi névsorból választhatták ki a neveket”

 – találgatott a polgármester.

A HVG kérdéséré, hogyan kerülhettek fel elhunytak is a listára, azt írta a KSH, hogy a BM Személyiadat- és Lakcímnyilvántartásának 2020. januári állapotát használták. A tesztelés május 1-én indult, emiatt kerülhettek időközben elhunyt emberek is a mintába – tették hozzá.

A KSH-tól megkérdeztük, vajon miért nem kapta meg a névsort a polgármester. Válaszuk alapján ennek semmi akadálya nem lett volna. “Mivel a kutatás önkéntes részvételen alapul, így kiemelten fontos, hogy az adatkezelés során a részt vevő szereplők mint adatkezelők a jogszabályok betartásával járjanak el, az adatkezelési tájékoztatóban rögzítettek szerint. A polgármesterek és jegyzők kiemelten fontos támogatást nyújtottak a H-UNCOVER kutatás sikerében, az elérhetetlen személyek megtalálásában, a részvételre való buzdításban egyaránt, az ő szerepük így a nehezen elérhető, meggyőzhető személyekkel kapcsolatos kommunikációban volt nélkülözhetetlen, az ehhez szükséges adatokat az adatkezelési tájékoztatóban rögzítettek szerint megkaphatták az egyetemektől” – írták.

A válaszokból kiderült az is, hogy a felmérésben nem volt felső korhatár, mivel a felmérés célja, hogy a 14 éves és idősebb magánháztartásban élő magyarországi népességre kapjanak becslést a fertőzöttek és átfertőzöttek számáról. Ezért fordulhatott elő tehát, hogy egy 84 éves férfit is behívtak a városba a faluból a tesztelésre.

Megosztás

Related posts