A miniszterelnök látogatást tett az egészségügyi intézményben – a dolgozók szándékosan hátat fordítottak a sorfalban

Megosztás

Ritkán látható jelenetnek lehettünk szemtanúi a napokban. Vannak helyek, ahol az egészségügyi dolgozókra eddig magasról tevő miniszterelnököt csendes tiltakozásként háttal állva fogadják. Igen látványosra sikeredett, ezzel felhívva a figyelmet az alacsony fizetésre és a rengeteg túlórára. Ilyen egy igazi összefogás.

Pedig lehet elképzelésünk arról, hogy mennyi lehet az egészségügyben dolgozók fizetése Brüsszelben és mennyi Magyarországon. Viszont a felelős miniszter reakciója kísértetiesen hasonlít arra, mint amit mi magyarok szoktunk tapasztalni bármiféle kormánykritika esetén.

A brüsszeli Szent Péter Kórházba, a koronavírus-járvány elleni küzdelem frontvonalába látogatott el Sophie Wilmès miniszterelnök, akit a kórház dolgozói díszsorfallal vártak, bár nem egészen szabályossal:

A miniszterelnöknek ez volt az első kórházlátogatása a járvány kitörése óta. Természetes volt, hogy abba az intézménybe látogat el, ahol az ország első fertőzöttjét ápolták, és ahová sokáig minden beteget szállítottak. Az elhaladó konvojt csendes tiltakozásul háttal váró egészségügyi dolgozók a belga kormány  válságkezelési hiányosságaira hívták fel a figyelmet, főként arra, hogy az egészségügyben alacsony fizetésért és rengeteg túlórával terhelve kell dolgozni, a  munkaerőhiány pedig egyre nagyobb.

Ugye mi is úgy látjuk, hogy “néhány alkalmazott politikai hisztije” a tiltakozás?

A kórház igazgatója nem ítélte el a történteket, és arra hivatkozott, hogy a munkatársai sok mindenen mentek keresztül. Marie-Christine Marghem, a kormány energetikai szektorért felelős minisztere viszont elég hevesen reagált egy Facebook-bejegyzésben, amiben nevetségesnek és átpolitizáltnak hívta a tiltakozást.

Úgy látszik, a kórház néhány alkalmazottja nevetséges akciójával akarja lenullázni az egészségügyi dolgozók iránt érzett egyre nagyobb szimpátiát. Ez a gyerekes hiszti a szakszervezetükre oly jellemző húzás – eddig csendben voltak, és vártak egy olyan alkalomra, amit politikai céljaikra maximálisan kihasználhatnak.

Az azóta eltávolított bejegyzésben Marghem arról is írt, hogy a miniszterelnököt kifejezetten meleg fogadtatásban részesítette a kórház, és a látogatás során kitértek az egészségügy problémáira is. Ugye senki nem fedez fel párhuzamot Magyarországgal?

Index.hu

Megosztás

Related posts