WHO: Télen jön a második, ugyanennyire súlyos járványhullám

Megosztás

Még nem szabad örülni, hanem fel kell készülni a koronavírus-járvány újabb hullámára Európában – figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet.

A WHO regionális igazgatója határozottan fogalmazott a brit The Telegraphnak adott interjújában mondván, hogy ez nem az ujjongás, hanem a felkészülés időszaka Európában. Az év végi helyzetet súlyosbítja majd, hogy a koronavírus-járvány az olyankor szokásos influenzajárvánnyal egyidőben jelentkezik.

Az Egyesült Királyság csak pár napja kezdte oldani a szigorú karantént, de a lakosság aggódik, nem volt-e túl korai a döntés. A kormányfő, aki maga is megjárta az intenzív osztályt, és most az intézkedések kezdeti halogatása miatt kénytelen védekezni a parlamentben, azt hangsúlyozza, hogy nagyon figyelnek a járványstatisztikára, és ha kell, újból szigorítják a szabályokat.

Az egészségügyi miniszter, Matt Hancock szerint időszerű a nyitás. A tisztifőorvos helyettesével együtt tartott sajtótájékoztatóján azt magyarázta, hogy a számok biztatóak. Mint azt előtte dr. Harries is elmondta, a járvány legfontosabb mutatója az ő számításaik szerint 0,7 és 1 között mozog, vagyis nem emelkedik 1 fölé.

Spanyolországban, ahol egy hónapja még tombolt a járvány, a kormány úgy döntött, hogy nagyon óvatosan nyit. Az autonóm közösségeknek ugyanakkor van némi mozgásterük, hogy Madriddal egyeztetve bizonyos lépéseket hamarabb megtegyenek. És ezzel élnek is, mert az emberek egyre türelmetlenebbek. A fővárosban, ahogyan Barcelonában is, egyelőre keveset lazítottak a korlátozásokon, úgyhogy a madridiak dühös tüntetéssel követeltek nagyobb szabadságot a hétvégén. Barcelonában még nyugalom van.

hu.euronews.com

Megosztás

Related posts