Erdély-térkép készült, ami településenként mutatja a magyarok arányát

Megosztás

Interaktív térképet készített az Erdélystat, hogy régiónként, megyénként és településenként is láthatóvá tegye, mekkora a magyarok aránya.

Települési szintre lebontott interkatív térképen gyűjtötte össze az Erdélystat az erdélyi magyar népesség számát és arányát. De ugyanígy régiós és megyei szinten is követhetőek az adatok – írja a Transindex.

A térkép itt érhető el.

Az adatok forrását az 1997-es, 1992-es, 2002-es és 2011-es népszámlálások hivatalos eredményei képezik, ezeket a jelenlegi településszerkezethez igazították.

A módszertan szempontjából fontos kiemelni, hogy a 2011-es népszámlálásban 1,2 millió ember nemzetisége nem derült ki, az Erdélystat munkatársai ezekben az esetekben megbecsülték a magyar nemzetiségűek számát, abból a feltételezésből kiindulva, hogy az etnikai megoszlások azonosak a nyilatkozó és a nem nyilatkozó populáció körében.

Így összesítve a legutóbbi népszámláláson 1 280 913 magyar etnikumú ember lehetett regisztrálva, a teljes romániai népesség 6,37, az erdélyi népesség 18,70 százaléka.

hvg.hu

Megosztás

Related posts