Ez kemény – Orbán Viktort Adolf Hitlerrel állította párhuzamba a belga miniszterelnök

Megosztás

Korábban is komoly szópárbajokat vívtak már egymással, de Guy Verhofstadt nem szégyellte kimondani, hogy utoljára 1933-ban, Hitler felhatalmazási törvényénél láthatott Európa ilyen mértékű egyszemélyes hatalomátvételt és demokrácialeépítést. Korábbi bírálatai miatt Orbánék már évek óta főellenséget csináltak a politikusból.

Adolf Hitler 1933-as Felhatalmazási törvénye óta nem látott ilyen fellépést Európa, írta Orbán Viktorról és a koronavírus miatti veszélyhelyzetben kihirdetett rendeleti kormányozásról Guy Verhofstadt, Belgium korábbi miniszterelnöke.

Verhofstadt, aki 2009 óta az Európai Parlament tagjaként a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) frakcióvezetője, arról írt véleménycikket a Project Syndicate-re, hogy megöli-e a demokráciát a jelenlegi világjárvány. Ebben a cikkben a politikus amellett érvel, hogy a koronavírus által okozott gazdasági következmények mellett szerinte azzal is komolyan számolni kell, hogy a kialakult helyzet veszélyezteti a demokráciát.

A cikk aggasztónak nevezi azokat az erőfeszítéseket, amelyek a járvány miatt kialakult válságot a demokrácia aláásására használják fel, a példák között pedig elsőként Magyarország miniszterelnökére, Orbán Viktorra hivatkozik a szerző, aki szerint Orbán az elmúlt évtizedben folyamatosan támadta a szabad sajtót, a civil szervezeteket és a politikai ellenfeleit egyaránt. Most pedig ürügyként használja a járványt arra, hogy olyan jogszabályokat vezessen be, amely határozatlan időre lehetővé teszi számára a rendeleti kormányzást – írja a belga politikus.

Tisztázunk mindent a koronavírus-törvényről

Guy Verhofstadt, aki már régóta Orbán Viktor egyik nemezise az EP-ben, heves beszédeket szokott intézni Orbán és rendszere ellen, és akinek a magyar miniszterelnök is rendszeresen kiszól az európai parlamenti felszólalásaiban, Orbánon kívül Donald Trumpról és Jair Bolsonaról is írt.

Az USA elnöke kapcsán arról írt, hogy Trump sikeresen átpolitizálta a járvány kérdését, és egyes kormányzóktól (főleg demokratáktól) megtagadta a segítséget. Bolsonaról pedig azt állította, hogy hasonló forgatókönyvet használ, mint az amerikai elnök, csak nyíltabban erőszakos és oligarchikus a rendszer, amit kiépített.

Milyen csodálatos, hogy Magyarország miniszterelnökét egyáltalán (már nem először) egy lapon említhetik európai vezető politikusok Donald Trumppal és Adolf Hitlerrel. Igaz, ha valakit ez nem zavar, az éppen a Fidesz és annak vezérkara.

Index.hu

Megosztás

Related posts