A magyarok közel ötödének csökkent a jövedelme a járvány alatt

Megosztás

A járvány elleni védekezés miatt elrendelt kijárási korlátozások hatása ilyen vagy olyan módon lényegében majdnem mindenkit érintett az országban, és jelentősen lecsökkent az otthonaikat rendszeresen elhagyók aránya – írja április 25. és május 3. között végzett felmérése alapján a Tárki közvélemény-kutató. A felmérés 878 fő megkérdezésével zajlott, vagyis nem reprezentatív a teljes magyarországi lakosságra, mindazonáltal a nyert adatok „bizonyos arányok és összefüggések vizsgálatára kiválóan alkalmasak”.

A kérdezést megelőző héten a válaszadók 36 százaléka napi rendszerességgel, 30 százaléka pedig hetente többször mozdult ki otthonából. 21 százalék csak egy alkalommal, 14 százalék egyáltalán nem hagyta el lakását, házát. Az otthon maradók között többségben vannak a 60 év felettiek, ugyanakkor az idősebb korosztály aránya a hetente többször kimozdulók körében is jelentős.

Az emberek közel ötödének csökkent a jövedelme

A lezárások és a gazdasági leállás egyes szektorokban azonnal, másutt fokozatosan jelentkezett, a gazdasági hatások teljes mértékükben még nem ismertek. A Tárki felmérésében a válaszadók 18 százaléka számolt be arról, hogy a korlátozások miatt jelentősen csökkent a jövedelme.

A jövedelemcsökkenés a középső életkori csoportokat (40-59 évesek) érintette a legnagyobb mértékben (26 százalék számolt be erről), míg arányuk az idősebb, 60 év fölöttiek között ennél lényegesen alacsonyabb volt (9 százalék). Ők nyilván részben a fiatalabb dolgozó nyugdíjasok és az idősebb, nyugdíjhoz közeli munkavállalók közül kerültek ki. Jövedelemvesztést nagyobb arányban jelentettek Budapestről, mint vidékről, viszont kisebb mértékben a felsőfokú végzettségűek közül, mint amennyire a gazdasági leállás jövedelmi hatásai a közepes és alacsonyabb iskolázottságúakat érintették.

hvg.hu

Megosztás

Related posts