A világpiacon csökken, itthon viszont emelkedik az élelmiszerek ára

Megosztás

Áprilisban már a harmadik egymást követő hónapban csökkentek az élelmiszerárak a világpiacon, részben a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett keresletvisszaesés hatására. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított áprilisi árindex márciushoz viszonyítva 3,4 százalékkal (6,7 ponttal), 165,5 pontra süllyedt, tavaly áprilishoz képest pedig 3 százalékkal volt alacsonyabb a mutató.

A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Áprilisban a cukor ára 13 éves mélypontra esett, márciushoz képest 14,6 százalékkal csökkent részben amiatt, hogy a nemzetközi olajárak gyengülése miatt visszaesett a kereslet a nyerscukorból előállított, üzemanyagként használt etanol iránt is.

A növényi olajok árindexe 5,2 százalékkal süllyedt, különösen a pálma- a szója- és a repceolaj iránti kereslet visszaesése miatt. A tejtermékek árindexe 3,6 százalékkal, a húsféléké 2,7 százalékkal esett, a szemes terményeké csak minimálisan csökkent.

Az infláció mértéke is csökken

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban márciusban 1,7 százalékra lassult a fogyasztói árak éves növekedési üteme a februári 2,3 százalékról, amiben döntő szerepe volt annak, hogy az energiaárak 3,6 százalékkal csökkentek márciusban a februári 2,3 százalékos emelkedés után.

Az OECD rámutatott arra, hogy a 2008-2009-es pénzügy válság óta nem csökkentek olyan komoly mértékben a fogyasztói árak, mint idén márciusban.

Miközben az euróövezetben szinte megszűnt az infláció, és uniós szinten is csak 1 százalékos, itthon teljesen más az irány. Magyarországon már az áprilisi adatot is közölték, a Központi Statisztikai Hivatal összesítése szerint a múlt hónapban a fogyasztói árak 2,4 százalékkal voltak magasabbak a tavaly áprilisinál.

Az üzemanyagárak csökkenése a mutatót lefelé húzza, ami ellensúlyozza azt, hogy néhány termékcsoport esetében hatalmas az árnövekedés. Az élelmiszerek például egy év alatt 8,7 százalékot drágultak, ezen belül a sertéshús majdnem 30, az alma 59 százalékkal kerül többe, mint tavaly áprilisban.

A KSH adatai azt mutatják, hogy márciushoz képest 0,6 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak itthon, de a világtrenddel ellentétben az élelmiszerek tovább drágultak, 1,4 százalékkal. A friss gyümölcsök és zöldségek ára pedig egyetlen hónap alatt 6,2 százalékot emelkedett.

A portfolio.hu vasárnapi elemzése kimutatta, hogy a vásárlók által tapasztalt áremelkedés a hivatalos adatoknál is jóval nagyobb – sőt, az érzékelt és a hivatalos infláció között még soha nem volt akkora a különbség Magyarországon, mint most.

A portál által képzett étkezési árindex, mely a hús-, tej-, zöldség- és gyümölcsfélék, szeszes ital és dohány, valamint a házon kívüli étkezés árváltozását figyeli, 9,6 százalékos áremelkedést mutat a tavaly áprilisi adathoz képest. A felvágottak 13, a gyümölcsök 31 százalékot drágultak egyetlen év alatt.

euronews.com

Megosztás

Related posts