Ha munkanélküli lettél, Orbán Viktor segítségével közmunkás lehetsz, vagy katona

Megosztás

Nem állíthatjuk, hogy rendkívül széles lehetőségeket vázolt volna fel a miniszterelnök pénteken a munkanélkülivé lett emberek jövőjével kapcsolatban. A közmunkaprogram jelentős emelése és a honvédség jelenthet menekülőutat. Az elhangzottak alapján az is valószínűtlen, hogy idén még lesz tanítás az iskolákban.

Az élet újraindításának további lépései legkorábban jövő hét végén következhetnek – közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Budapest életének újraindítása ügyében a szakemberek álláspontja az, hogy meg kell várni a koronavírus-fertőzés miatti halálozási számok csökkenését. Amíg ez nem történik meg, addig óvatosnak kell lenni a fővárosi nyitással – jelezte a kormányfő. Hangsúlyozta: az élet újraindításának oldalán áll, de a professzorok óvatosságra intenek. Egyúttal arra kérte a politikai döntéshozókat és az újságírókat, ne higgyék, hogy virológusok lettek, ne higgyék, hogy már jobban értenek a témához, mint a szakemberek.

Azzal kapcsolatban, hogy kinyitnak-e az iskolák a nyári szünet előtt, a miniszterelnök azt mondta: nagyon bizonytalan az ügyben, és egyelőre nem tapasztal tömeges igényt az újranyitás iránt. Ha lesz ilyen, akkor el fognak gondolkodni rajta – tette hozzá.

Méltatta ugyanakkor a digitális oktatásra átállást, mert „kiderült, hogy működik”, és hogy „kiváló tanáraink vannak”, akik úgy oldották meg ezt a feladatot, mint sehol Európában, „hibátlanul vizsgáztak”. Kitért a jelenleg zajló érettségikre is, megjegyezve, hogy voltak, akik úgy gondolták, nem lehet megcsinálni, de a valóság nem ezt mutatta. A diákok mindössze 3 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem megy el vizsgázni, ráadásul ők is pótolhatják – jelezte. „Jól vizsgázott az oktatási rendszerünk” – összegzett Orbán Viktor.

A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök beszerzéséről azt mondta: folyamatosan figyelt arra, hogy egyetlen ember se maradjon ellátatlanul azért, mert nincs elegendő eszköz. Fontosnak nevezte azt is, hogy Magyarország képes legyen maga gyártani fontos eszközöket, köztük maszkot, lélegeztetőkészüléket, és ha lesz vakcina, azt is. Arra a kérdésre, hogy érdemes-e összefogásról beszélni az Európai Néppártban – a Fidesz európai pártcsaládjában -, a kormányfő igennel válaszolt, mert minden családban vannak viták, de „nem véletlenül vagyunk egy helyen”. Az ipari termelés márciusi visszaeséséről szóló statisztikai adatot Orbán Viktor úgy kommentálta: lesz az még rosszabb is, az áprilisi adatok „brutálisak” lesznek, mert az a hónap már egészében borzalmas volt a gazdaság szempontjából. A májusi adat is rossz lesz, de az áprilisinál már várhatóan jobb, a júniusi adatok pedig már várhatóan sokkal jobban alakulnak – közölte.

Azt mondta, az „orvosság” a munkahelyek megvédése és újak létrehozása.

Igaz, aki kicsit is belegondol, annak nem igazán nyújt szép perspektívát, hogy Magyarország miniszterelnöke a munkanélküliség csökkentésére kizárólag a közmunkások számának növelését, illetve a katonai pályát tudja elképzelni (az időleges szerződéses munkavállalókat nem említve).

A szerdai kormányülésen állami munkahelyteremtő programokról tárgyaltak: ennek részeként a közfoglalkoztatottak számának megduplázására utasította a belügy- és a pénzügyminisztert. „Készen állunk arra, hogy 200 ezer közfoglalkoztatottnak is munkát adjunk (…), és ha elfogy ez a keret, tovább fogjuk emelni” – jelentette ki, megjegyezve, hogy ma 100 ezren sincsenek közfoglalkoztatásban. Arról is beszámolt, hogy a hadsereg intenzívebb toborzásba kezdett, az állami cégek pedig kaptak feladatokat, amelyekre új embereket tudnak felvenni időleges szerződéssel. A miniszterelnök azt közölte, az államhoz eddig mintegy 160 ezer ember fordult segítségért munkahelye elvesztése miatt, a kormány kötelessége pedig az, hogy munkalehetőséget adjon, és adni is fog.

Azért remélhetjük, hogy ez nem kizárólag közmunkásként, illetve katonaként képzelhető el a munkájukat elvesztők számára.

Borsodihir.hu

Megosztás

Related posts