Nagyon egyszerűen letesztelhetjük otthon, hogy házi készítésű maszkunk mennyire véd

Megosztás

Az egész országban hiánycikk a megfelelő védőmaszk, ezért nagyon sokan hetek óta otthon készítik el ezeket saját maguknak és családjuknak. Hogy mennyire alkalmas ez a járvány terjedése ellen? Igen szemléletes videó mutatja meg, hogyan vizsgálhatjuk meg ezt is otthon, házilag.

Bár eleinte vita tárgyát képezte, hogy a vírusfertőzések elleni védekezésben mennyire hatásosak az egyszerű sebészi maszkok vagy a házilag varrott textilmaszkok, ma már egyöntetűen elfogadott tény, hogy viselésük rendkívül fontos a járvány megfékezése érdekében.

Mivel a vírusok leginkább cseppfertőzéssel – tehát köhögés, tüsszögés és akár beszéd útján is -, valamint a cseppekkel fertőzött felületek közvetítésével terjednek, a 1,5-2 méter távolság tartása mellett a maszk viselése is minimálisra csökkenti a továbbfertőzés esélyét.

Otthoni szájmaszk-tesztek videón

Az egyes anyagok természetesen nem egyformán képesek megvédeni az embert a vírusfertőzéstől, ám egy séta vagy bevásárlás erejéig elegendők akár az erősebb anyagú, kényelmes textilmaszkok is. A tesztelésük pedig akár házi körülmények között is lehetséges. 

maszk

Több ilyen házi maszkteszt felkerült a videómegosztó oldalakra, amelyek remekül szemléltetik a védőerejüket. Az egyik ilyen magyar tesztvideó főszereplője egy buborékfújó, amelyet előbb maszk nélkül, majd egy egyszerű sebészi és egy házilag varrott maszkban fújnak meg, ezt követően a beszéd és a köhögés hatását is szemléltetik. 

Az eredmény elég látványos

A teszt otthon is bárkinek elvégezhető, és belőle egyértelműen kiderül, hogy a legegyszerűbbnek tűnő maszk is nagy segítség lehet most azok számára, akik csak a legszükségesebb ideig érintkeznek másokkal.

Ha valakinek nincs otthon buborékfújója, hasonlóan szemléletes lehet az is, ha felveszi az adott maszkot, és ellenőrzi, milyen nehéz elfújni egy gyufa, egy öngyújtó vagy egy gyertya lángját a viselés közben. Minél nehezebben alszik el a láng, annál nagyobb védelmet nyújt a maszk.

Bár a gyógyszertárakban és számos boltban kaphatók maszkok, amennyiben valaki házilag szeretne varrni egyet, a munka előtt érdemes megfontolni, milyen anyagból készítse el a darabot. Több videós teszt is készült arról, hogy spray-fújással is meg lehet győződni a maszk biztonságos védőhatásáról.

A videóban szereplő férfi a különböző maszk-alapanyagokat vette sorra: a vékony pólóanyag, a frottír és a sűrűn szőtt pamutvászon anyagot hasonlította össze a hivatalosan minősített maszkokkal. Az eredménye szerint a frottír, és amennyiben két rétegben kerül az arc elé, a pamutvászon is biztosítja a kellő védelmet civilek számára.

A Koronavírus Kisokos magyar biológusai egyébként korábbi tanulmányok alapján összegezték, hogy jó alapanyag lehet a konyharuha, mely 70%-ban szűr, míg az ép pamutpóló 50%-ban, a sál pedig 48%-ban véd, és közben a légzést sem nehezítik meg nagyon.

Természetesen fontos, hogy az orr és a száj is minél jobban védve legyen, a maszk lehetőleg jól illeszkedjen az archoz, csak tiszta kézzel érjen hozzá viselője, és használat után mossa ki.

Femina.hu

Megosztás

Related posts