Amerikai lap: Magyarország lett az első diktatúra az Európai Unióban?

Megosztás

… teszi fel a kérdést a magyar jogállamiság helyzetét elemző cikkének címében a Voice of America.

A cikk első mondatában megállapítja: a felhatalmazási törvény segítségével a koronavírus apropóján egy személyben gyakorolhatja a hatalmat Orbán Viktor miniszterelnök.

Összefoglalásuk szerint a március végén hatályba lépett törvény megszünteti a választásokat, lehetővé teszi akár nyolc éves börtönbüntetés kiszabását a karanténszabályok megsértőinek és Orbán kezébe adja a hatalmat ahhoz, hogy elhallgattassa az „álhíreket” terjesztő sajtóorgánumokat. Kiemelik azt is, hogy nincsen időbeli korlátja.

Az országgyűlés elvileg véget vethetne ennek, de a parlamentben kétharmados többsége van a kormánypártoknak

– idézi Umut Korkut, a Glasgow-i Egyetem politológusának megállapítását a VOA.

Az alkotmánybíróság is vizsgálhatná a kormány rendeleteit, de ott szintén a kormányhoz lojális alkotmánybírák vannak többségben

– folytatta Korkut.

Egy másik szakértő, Markos Kounalakis pedig úgy nyilatkozott:

Orbán gyorsan lépett a hatalma megszilárdítása érdekében, mert a közegészségügyi krízis kiváló alkalom arra, hogy visszaélhessen az emberek indulataival és félelmeivel.

Felidézik, hogy az Európai Néppárt (EPP) a koronavírus-krízis után napirendre veheti a Fidesz kizárását, az Európai Unió viszont csak a tagállamok teljes egyetértése mellett függeszthetné fel Magyarország tagságát, amíg lezajlana egy esetleges jogállamiság-vizsgálat.

Ilyesmire viszont kevés az esély, hiába, hogy a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) például már az unió első diktatúrájaként hivatkozik az országra. A cikkben emlékeztetnek, hogy az Európai Bizottság egyelőre csak a retorika szintjén reagált a magyar helyzetre, és nem volt ez másként a korábbi súlyos esetekben sem. Egy neve elhallgatását kérő uniós tisztviselő ugyanakkor úgy nyilatkozott a VOA-nak:

Különösen aggasztó Magyarország esete, és nem habozunk majd további lépéseket tenni, ha szükségét látjuk.

via hvg.hu

Megosztás

Related posts