A telefonunkra telepített szoftverrel ellenőrizné a magyar hatóság, hogy betartjuk-e a házi karantént

Megosztás

Hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a magyar hatóság egy elektronikus, a telefonunkra telepített szoftverrel ellenőrizné, betartjuk-e a kötelező házi karantént. Sokak szerint ugyan már hosszú évek óta így ellenőriznek minket, de ez már Orwell világát hozza egyre közelebb hozzánk.

Ezzel a szoftverrel a nagykorú emberek

  • teljes mozgását,
  • arcképét
  • és egészségügyi adatait kapják meg a magyar hatóságok.

Mindez önkéntesen működik, de aki belemegy, annak kötelezően telepítenie kell a szoftvert telefonjára, ennek elmulasztása szabálysértésnek minősül. De akár magasabb összegű bírságra is számíthat, háromezer és háromszázezer forint között.

A rendelet szerint azt a rendőrség ellenőrzi elektronikus úton, hogy megtörtént-e a szoftvertelepítés. A helyadatok kinyerése nem járhat a személy magánéletének megsértésével, nem is lehet őt indokolatlanul zavarni este tíz és másnap hajnali hat között. Ha a hatóságoknak úgy tűnik, hogy valaki nem tartja be a szabályokat vagy kijátssza a szoftvert, akkor személyesen is kimehet ellenőrizni. 

Ha véget ér a házi karantént, a szoftvert lehet is törölni, de az adatokat még 60 napig megőrzik.

Ha valaki nem vállalja önkéntesen, hogy telepíti a szoftvert, a rendőrség gyakrabban megy ki személyesen ellenőrizni, hogy betartják-e a házi karantént.

A szoftveren keresztül az arcképmást is megkapja a rendőrség, aki azt összevetheti a hivatalos nyilvántartásban szereplő fotóval, hogy ellenőrizze, valóban az a személy töltötte le a szoftvert, akit ellenőrizni akarnak. 

HA EGY HATÓSÁGI HÁZI KARANTÉNBA RENDELT KÜLFÖLDI ÁLLAMPOLGÁR JÁTSSZA KI A TELEPÍTETT SZOFTVERT, KIUTASÍTJÁK MAGYARORSZÁGRÓL.

Kedd reggelig összesen 10 459 hatósági házi karantént rendeltek el a hatóságok Magyarországon.

Index.hu

Megosztás

Related posts