Most egyetlen aláírással segíthetünk a határokon kívül rekedt magyarokon

Megosztás

Finisébe érkezett a székelyek jogaiért zajló aláírásgyűjtés, ami egyelőre nem áll jól, de még nincs veszve minden remény.

A Székely Nemzeti Tanács még tavaly annak érdekében kezdeményezett aláírásgyűjtést, hogy Európa hagyományos nemzeti közösségei, köztük a székelység is megtarthassák identitásukat a saját szülőföldjükön. A kezdeményezés elindításáért a Székely Nemzeti Tanács hat évig pereskedett az Európai Bíróságon.

Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló európai uniós kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel.

Idén február végén határozatban biztosította támogatásáról a magyar Országgyűlés a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését a nemzeti régiók védelméről.

Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és idén május 7-éig egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel. Egyelőre épp csak valamivel több mint a fele van meg a szükséges aláírásszámnak, de a hajrában még van lehetőség a helyzet megváltoztatására.

A politikusok közül többek között Karácsony Gergely, Keresztes László Lóránt (LMP), Fekete-Győr András (Momentum), valamint számos fideszes képviselő is aláírta már a kezdeményezést, amelyhez más hírességek is csatlakoztak, beleértve például Hosszú Katinka úszót is.

A kezdeményezést IDE KATTINTVA lehet aláírni.

szekelyfold.ma

Megosztás

Related posts