A kamionosok fizetik meg a kelet-nyugati megosztottság árát

Megosztás

Kiváló riportfilm készült Európa kegyetlen tehergépjármű-iparának valóságáról és annak megosztó hatásáról az európai politikára.

Európa útjait mintegy 3 millió tehergépkocsi-vezető járja. Ők mindenfélét szállítanak, az élelmiszerektől és a bútoroktól kezdve az autókig és a betonig bezárólag. Mindegyikük ugyanazt az életmódot éli a magányos parkolók, benzinkutak és végtelen autópályák mellett. De nem mindegyikük kap azonos fizetést. Az, hogy mennyit keresnek, nem a képességüktől vagy a szolgálati időtől függ, hanem attól, hogy honnan származnak.

A kelet-európai járművezetők általában sokkal kevesebbet visznek haza, mint a nyugat-európai sofőrök – például egy bolgár sofőr havonta mintegy 300 eurót kereshet, míg egy olasz havonta 1500 eurót is haza tud vinni.

A munkaadók kihasználják az Európa keleti és nyugati része közt meglévő bérszakadékot a haszonkulcs növelése érdekében. Ez a szociális dömping néven ismert gyakorlat, amely Nyugat-Európában a munkahelyek csökkenését, míg Kelet-Európában a munkavállalók kizsákmányolását eredményezte.

A következmények halálosak is lehetnek. Az Unreported Europe hangot ad azoknak az embereknek, akiket közvetlenül érint ez a tarthatatlan helyzet, ez a riportfilm feltárja Európa kegyetlen tehergépjármű-iparának valóságát, és annak megosztó hatását az európai politikára.

A riportfilm IDE KATTINTVA tekinthető meg.

hu.euronews.com

Megosztás

Related posts