Egyre több benzinkút zár be Magyarországon, jó lesz előre tájékozódnunk

Megosztás

Az olajipar az egyik olyan szegmense a gazdaságnak, amelyet a koronavírus-járvány okozta válság a legkeményebben érint. Ez természetesen igaz az üzemanyagtöltő állomásokra is, amelyek sorban zárnak be, illetve csökkentett nyitvatartással dolgoznak, hogy minimalizálják a veszteségeket. A Shell, a Mol, az OMV és a Lukoil is érintett.

A legnagyobb hazai szereplőknél egyértelműen elindult a hálózat működtetésének csökkentése. Ez nem meglepő, jóval kevesebbet autózunk, drámai mértékben lecsökkent a benzinfogyasztás és ezen a mostani, jelentősen olcsóbb üzemanyagárak sem segítenek igazán.

Elsőként a Shellről lehetett hallani, hogy jó néhány kútja bezárt, ezért kérdeztünk rá a cégeknél a helyzetre.

A Shell és a Mol válaszából kiderült: általánosan igaz, hogy a koronavírus-járvány hatására az egész országban lecsökkent az üzemanyag-fogyasztás. Hiába a rekordalacsony üzemanyagárak, a forgalom annyira visszaesett, hogy a vállalatok megkezdték a kúthálózat működésének optimalizálását.

A Shell 189 magyarországi állomása közül 15 zárt be. Ezek olyan településeken, térségekben találhatók, ahol több Shell-kút is van. Hogy hol van a legközelebbi töltőállomás, azt minden bezárt egységnél jól láthatóan jelzik. Ezeket a kutakat a holtankoljak.hu is összeszedte, igaz ők csak tizenhármat említenek.

Az egyik bezárt Shell-kút a 23. kerületi Haraszti úton – Fotó: hvg.hu

Azt is közölte a Shell, hogy a töltőállomás-hálózatuk körülbelül 60 százalékában csökkentett nyitvatartási idő van érvényben, amit feltűntetnek weboldalukon és az applikációjukban.

Azt is elárulták, hogy az egyes kutak bezárásáról a magyarországi székhelyen döntenek, tehát nem a konkrét kutat üzemeltető szerződéses partner határoz. Hasonló a helyzet a legnagyobb magyar szereplőnél, a Molnál is. A töltőállomások üzemeltetése központi kérdés, amelyről minden országban a helyi kiskereskedelmi vezető dönt – írták kérdésünkre.

A Mol esetében csoportszinten 30-40 százalékkal csökkent az üzemanyag-értékesítés az elmúlt időszakban. A cégnek összesen 1856 töltőállomása van, Magyarországon ezek közül 468 üzemel. A kutak 25 százalékánál rövidítették a nyitvatartási időt, és jelezték, hogy a jövőben ezt a forgalomhoz igazítják majd.

Azt is közölte a Mol, hogy

május végétől 28 töltőállomást zárnak be ideiglenesen, olyanokat, amelyek közelében található másik Mol töltőállomás. Továbbá 181 kútnak a nyitvatartási idejét változtatják meg.

Az OMV is csökkentette jó néhány kútja nyitvatartását, hogy melyekét, arról lista is készült, ami ide kattintva érhető el.

A Lukoil kutakról egyelőre nem kaptunk használható információkat.

Hvg.hu

Megosztás

Related posts