Hétfőtől újraindulhat az egészségügyi ellátás – de lesz-e elég védőfelszerelés?

Megosztás

Kásler Miklós levele alapján május 4-től újraindul a legtöbb egészségügyi ellátás, de elég sok a kérdőjel e körül.

Május 4-től újraindul Magyarországon az egészségügyi ellátások nagy része, így a háziorvosi és a fogászati ellátás, a szakrendelések, az egynapos ellátások, a transzplantációk és a magánszolgáltatások is – derült ki az Index birtokába került levélből. Az egészségügyi intézmények vezetői várták a lépést, ám így is sok a kérdőjel. Kérdéses például, hogy honnan kapnak megfelelő számú védőfelszerelést.

Kásler Miklós április 30-i keltezésű levelét aznap este, vagy május elsején reggel kapták meg az egészségügyi szolgáltatók vezetői. A miniszter azt írja, a járványhelyzet kedvező alakulása miatt elrendeli az egészségügyi ellátás újraindítását.

Tehát május 4-től már nemcsak a sürgős, azonnali ellátást igénylő beavatkozások elvégzése engedélyezett, hanem szigorú higiénés szabályok betartása mellett újraindul a háziorvosi és házi gyermekorvosi, továbbá védőnői ellátások és a fogászati alapellátás; a járóbeteg szakellátás, ideértve a diagnosztikai ellátásokat és a fogászati szakellátást is; az egynapos ellátások; a fekvőbeteg szakellátásból a rehabilitáció és a transzplantációs beavatkozások és a nem közfinanszírozott (magán) ellátások.

Kásler azt kéri, hogy a COVID-19 átviteli szempontjából alacsonyabb kockázatot jelentő, egyben a beteg egészségügyi állapota szempontjából sürgősebb beavatkozásokat végezzék el.

További részletek az egyes ágazatok újraindításával és a felmerülő kérdésekkel kapcsolatban az Index.hu cikkében.

Megosztás

Related posts