1,5 milliárd forintos támogatást vont el a kormány a Diósgyőri vártól

Megosztás

Elsősorban a külső vár fejlesztését szolgálta volna a támogatás. Miskolc vezetése szomorúan és csalódottan értesült a hírről.

A Magyar Közlöny információi szerint a kormány visszavonta a Diósgyőri vár felújítását finanszírozó egyik, 1,5 milliárd forintos támogatási szerződést, amely elsősorban a külső vár fejlesztését szolgálta volna.  Miskolc vezetése szomorúan és csalódottan értesült a hírről.

„Szomorúak vagyunk és csalódottak, mert minden fillér elvesztése fájdalmas, amit a város fejlesztésére fordíthattunk volna, és csalódottak, mert ennyivel is kevesebbet menthetünk meg az előző városvezetés által elrontott projektekből” – fogalmaz április 28-i közleményében Veres Pál polgármester.

Emlékeztet: 2017-ben kötötték meg a támogatói szerződést a Diósgyőri vár turisztikai fejlesztésének egyik elemére 1,5 milliárd forint értékben. A szerződés megkötésétől az önkormányzati választásig eltelt két és félév alatt az előző vezetésnek nem sikerült eljutni a kivitelezési szerződés megkötéséig. Az eljárás eredményes befejezése már az új városvezetésre hárult. A Miniszterelnökség idén február 20-án támogató tartalmú nyilatkozatot adott ki, amely alapján a kivitelezési szerződés már megköthető lett volna. A kormány azonban a támogatási szerződés 2017-es megkötése óta eltelt idő és az előző városvezetés idején bekövetkezett jelentős csúszás miatt már nem tartja megvalósíthatónak a projektet, és így a támogatást visszavonta.

A Közlönyben megjelent döntés azért is különösen fájdalmas, mert a turizmust érinti, ami a koronavírus-járvány miatt az egyik legsúlyosabb helyzetbe hozott ágazat. Ez a projektelem csak a teljes várfejlesztés egy kisebb része, azonban ennek kiesése veszélyeztetheti a felújításnak az eredeti tervek szerinti megvalósulását.

Borsodihir.hu

Megosztás

Related posts