Elég a járványra hivatkozó központi ellenőrzésből! Van, ahol már betiltani készülnek a mobilos nyomkövetést

Megosztás

Eddig sem lehettek illúzióink, okostelefonunk segítségével bármelyikünk könnyen lenyomozható volt, most azonban a koronavírusra hivatkozva az állambiztonsági szervek legálisan kémkedhetnek utánunk. Izraelben a Legfelsőbb Bíróság elrendelte, hogy ezt azonnal szüntessék meg, mivel elfogadhatatlan jogsértés.

Az izraeli legfelsőbb bíróság elrendelte, hogy az ország belbiztonsági szolgálata (Sin Bét) hagyjon fel az új típusú koronavírus elleni küzdelem részeként a mobiltelefonok nyomkövetését lehetővé tevő technológiák alkalmazásával, amennyiben a parlament nem fogad el irányelveket ezen vitatott gyakorlat szabályozására – írta az MTI.

Több kormány digitális megfigyeléssel veszi fel a harcot a koronavírus ellen. Sokan attól tartanak, hogy ugyanezek az eszközök állami visszaélésekhez vezethetnek.

Általános folyamat, hogy a járvány okán a kormányok növelik polgáraik ellenőrzését, ez azonban kérdéseket vethet fel a demokratikus berendezkedések járvány utáni biztonságát illetően.

A döntés értelmében a törvényhozásnak legkésőbb csütörtökig meg kell kezdenie a jogalkotási folyamatot.

Az izraeli kormány még múlt hónapban közölte, hogy a Sin Bét fejlett technológiáit használják azon embereknek az azonosítására, akik kapcsolatba kerültek igazolt koronavírus-fertőzöttekkel, és házi karanténra kötelezik őket.

A hatóságok a gyakorlatot hatékonynak és életmentőnek tartják, a bírósági eljárást kezdeményező civil szervezetek szerint viszont ez elfogadhatatlan jogsértésnek számít.

Az arab kisebbségi jogokért küzdő, Adalah nevű NGO üdvözölte a döntést, ugyanakkor súlyos aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ítéletben ilyen hosszú időt adtak a kormánynak a gyakorlat törvényesítésére.

“Súlyosan sérti minden állampolgár jogait az olyan legfelsőbb bírósági döntés, amely bár elismeri a gyakorlat törvénytelenségét, hagyja azt tovább folytatódni” – hangsúlyozták.

Juvál Steinic, a kormány egyik tagja ezzel szemben aggasztónak nevezte a lépést, és “túlzott, szükségtelen beavatkozással” vádolta meg a bíróságot.

A határozatot röviddel azután hirdették ki, hogy a sokat bírált Jákov Licman ultraortodox egészségügyi miniszter bejelentette lemondását, mivel egyre hangosabban követelték eltávolítását a kormányból a járvány nem megfelelő kezelése miatt.

Vasárnap a Gázai-övezetet irányító Hamász palesztin szélsőséges szervezet bejelentette, hogy hamarosan újra megnyílhatnak az éttermek és a kávézók a területen.

Index.hu

Megosztás

Related posts